Ексклюзиви
пʼятниця, 26 квітня 2019 06:25

Міжнародний трибунал розгляне справу військовополонених моряків

Міжнародний трибунал ООН із морського права розглядатиме справу захоплених українських моряків 10–11 травня. На слуханнях обговорюватимуть законність дій російських прикордонників під час нападу на українські кораблі в Чорному морі 25 листопада 2018 року.

— Розраховуємо, що скоро Міжнародний трибунал підтвердить наші вимоги, — каже 45-річна Олена Зеркаль, заступник міністра закордонних справ України. — До того часу Росія має можливість добровільно звільнити українських моряків і військові кораблі й усунути порушення міжнародного права.

Якщо морський трибунал визнає захоплення моряків російською агресією, всіх причетних до цього оголосять у міжнародний розшук як військових злочинців.

Прикордонні служби Федеральної служби безпеки Росії 25 листопада торік атакували українські малі броньовані ракетні катери "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу". Українці йшли конвоєм з Одеси до Маріуполя. Прикордонні кораблі РФ "Дон" та "Ізумруд" в районі Керченської протоки обстріляли та взяли їх на абордаж. Захопили в полон команду з 24 моряків.

Росія звинувачує їх у нібито незаконному перетині кордону. Моряки не визнали провини, називають себе військовополоненими. Вимагають їх утримувати відповідно до Женевської конвенції.

23 квітня російські слідчі заявили, що почнуть технічну експертизу захоплених катерів "Бердянськ" і "Нікополь". Слідчі дії проведуть до травня.

На п'ятому місяці ув'язнення слідcтво дозволило морякам дзвонити до рідних. До цього відмовляли їм у цьому праві, а також у побаченнях із родичами.

У полоненого моряка 27-річного Василя Сороки після операції на пораненій лівій руці перестали рухатися чотири пальці. Рану він отримав під час атаки 25 листопада торік. Сороку 19 березня прооперували у 4-й міській клінічній лікарні Москви.

Зараз ви читаєте новину «Міжнародний трибунал розгляне справу військовополонених моряків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути