Ексклюзиви
неділя, 22 квітня 2007 16:31

Мендусь відмовився відповідати на запитання суддів

Конституційний суд минулої суботи провів засідання у справі щодо указу президента України про розпуск Верховної Ради. Підійшла черга відповідати на запитання суддів представникові Верховної Ради 47-річному Ярославові Мендусю.

— Чи мала право Верховна Рада звертатися до Конституційного суду з питань конституційності указу президента? — запитує його суддя Дмитро Лилак, 46 років.

Мендусь кілька секунд мовчить. До нього підходить представниця Кабінету міністрів 30-річна Олена Лукаш. Кладе перед ним аркуш.

— Верховна Рада звернулася з листом-проханням до суду, — читає Мендусь.

Лукаш зі свого місця у залі киває головою й усміхається.

Руку підносить суддя Володимир Кампо, 58 років. Запитує, навіщо потрібно було робити подання в Конституційний суд, якщо парламент уважає, що постанова Верховної Ради має вищу юридичну силу, ніж указ президента. Мендусь починає притупувати ногою й зачитує з аркуша:

— У зверненні до українського народу, президента, народних депутатів та суддів ви заявили, що президент прийняв указ у межах своїх конституційних повноважень. Таким чином, ви сформували свою позицію. Отже, я утримуюсь від відповідей на ваші запитання.

Кампо здивовано зводить брови. Інші судді, які досі гортали свої папери, теж дивуються.

— Якщо Ярослав Петрович вважає нижчим своєї гідності відповідати на мої запитання, то я просто озвучу їх, — знизує плечима Кампо.

Мендусь переминається з ноги на ногу, облизує губи. Кампо читає запитання, а Мендусь запихає руки в кишені й повертається до нього спиною. За якийсь час питає:

— Можна сісти?

Але ніхто із суддів, окрім Сюзанни Станік, його не чує. Вона каже головуючому Іванові Домбровському, що Мендусь хоче сісти на місце. Голова суду не реагує. Згодом оголошує перерву.

Мендусь розповідає журналістам, що п"ятеро суддів заявили нещодавно про тиск на них певних політичних сил. І про те, що вони не можуть працювати в таких умовах. Із цього Мендусь зробив висновок, що судді вже прийняли своє рішення.

Після перерви запитання ставлять судді Стецюк, Лилак, Шишкін. Мендусь усім відповідає, що у них вже сформована позиція і він не відповідатиме.

Зараз ви читаєте новину «Мендусь відмовився відповідати на запитання суддів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути