середа, 18 жовтня 2017 06:55

"Маємо три гілки влади, але практично всі повноваження — у президента"

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Народний депутат, співавтор доктрини збалансованого розвитку ”Україна 2030” ­Сергій ­Тарута: ”За останніх три роки Україні виділили 3,6 мільярда доларів грантової допомоги. Але люди не відчули ефекту від цих грошей. Причина — немає інституційної спроможності розробити, узгодити та втілити зміни”
Народний депутат, співавтор доктрини збалансованого розвитку ”Україна 2030” ­Сергій ­Тарута: ”За останніх три роки Україні виділили 3,6 мільярда доларів грантової допомоги. Але люди не відчули ефекту від цих грошей. Причина — немає інституційної спроможності розробити, узгодити та втілити зміни”

— Україну можна порівняти з літаком, що стоїть на місці. Турбіна крутиться, але не вистачає енергії, щоб він полетів. Суспільство, бізнесмени готові до змін значно більше, ніж влада, — говорить народний депутат, співавтор доктрини збалансованого розвитку "Україна 2030" 62-річний Сергій Тарута на третьому міжнародному GR Форумі в Києві 11 жовтня.

— Влада сподівається на кошти Міжнародного валютного фонду. Хоча країна має власні колосальні ресурси, — продовжує ­Сергій ­Тарута. — Те, що робить уряд, наші західні партнери, хворого не рятує. Ми як потрапили у "швидку допомогу", так із неї й не вилазимо. Тому потрібна наукова, обґрунтована доктрина розвитку країни.

Маємо пострадянську систему. Політики продовжують негативно ставитися до альтернативних поглядів. А реформи більше нагадують тюнінг (зміна зовнішнього вигляду. — ГПУ) діючої системи. Як, наприклад, медична, на яку витрачають багато грошей, але відсутнє чітке розуміння кінцевих цілей. Суспільство не підтримує такі реформи, бо немає довіри до влади.

За останніх три роки Україні виділили 3,6 мільярда доларів грантової допомоги, але люди не відчули ефекту від цих грошей. Причина — немає інституційної спроможності розробити, узгодити та втілити зміни.

Проблемою залишається дуалізм влади. Маємо її три гілки — законодавчу, виконавчу й судову. Президентської немає, а повноваження — в кого? Практично всі — у президента. Його Адміністрація забрала у виконавчої гілки понад 340 повноважень. Але використовує їх неефективно.

Доктрина "Україна 2030" пропонує нову систему. Для цього потрібно сформувати політичну еліту, залучати до влади молодь. Впровадити розумне врядування: державне управління як сервіс, де громадяни є користувачами послуг, а чиновники — менеджерами.

Конституцію потрібно затверджувати на референдумі, щоб вона була народна. У президента варто забрати 70 відсотків повноважень і зробити його арбітром нації. Має бути закон про главу держави, його відповідальність і імпічмент. Бо коли немає ніякого тиску і страху, то почуваєшся, як у теплій ванні, — говорить Сергій Тарута. — А коли водичка холодна — реакція інша.

Бачимо тиск на бізнес, зокрема з боку Служби безпеки України. Всі про це знають — президент, Національне антикорупційне бюро, генеральний прокурор, суспільство. Знають по прізвищах, хто це робить. Але так звані правоохоронці продовжу­ють займатися рекетом.

— Країні потрібен новий суспільний договір — між громадянином, владою і бізнесом, — каже Сергій Тарута. — Там має бути сформульовано, якою хочемо бачити структуру влади і з якими повноваженнями. Тоді країна почне стрімко рухатися вперед.

Доктрина збалансованого розвитку "Україна 2030" — це стратегічний документ, що вперше пропонує конкретні терміни запуску й реалізації нових механізмів економічного зростання країни. У його розробці брали участь вчені-економісти з провідних вищих навчальних закладів країни: Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, НТУУ "Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського", Київського національного економічного університету ім. Вадима Гетьмана, Києво-Могилянської академії та Національного університету біоресурсів і природокористування.

Доктрина передбачає впровадження людиноцентричної моделі розвитку України. Необхідними кроками для цього є детінізація економіки та дерегулювання бізнесу, боротьба з корупцією, лібералізація податкової політики, впровадження інноваційних технологій, перегляд умов співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Зараз ви читаєте новину «"Маємо три гілки влади, але практично всі повноваження — у президента"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути