Ексклюзиви
вівторок, 26 вересня 2017 07:15

Матимемо рекордний державний борг

— Бюджет на 2018 рік складений за пріоритетами. Це і безпека та оборона, і освіта, і охорона здоров'я, і соціальний захист, і модер­нізація та капітальний ремонт інфра­­структури. Але є багато інших речей, які впливають на якість життя громадян, — говорить прем'єр-міністр 39-річний Володимир Гройсман у парламенті.

22 вересня Верховна Рада прийняла до розгляду урядовий проект державного бюджету на 2018 рік. У документ вноситимуть правки. Прийняти його мають після другого читання.

Доходи прогнозують понад 877 млрд грн, видатки — близько 948 млрд, закладений курс гривні — 30 за долар, прожитковий мінімум — 1700 грн із 1 січня 2018 року, мінімальна зар­плата — 3723 грн. На оборону планують виділити 83 млрд грн, на Міністерство внутрішніх справ — 63 млрд, на Службу безпеки — 7,6 млрд, на Генпрокуратуру — 6,7 млрд, на охорону здоров'я — 112 млрд. На субсидії громадянам — 55 млрд грн.

— Бюджет на 2018 рік можна на­звати двома літерами "Б-Б" — блага і борги. Блага високопосадовці запланували для себе, — каже економіст 44-річний Андрій Новак.

— Витрати на утримання Адміністрації президента збільшили на 35 про­цен­тів, Верховної Ради — на 40 відсотків, Кабінету міністрів — у 2,5 разу. Для порівняння, мінімальну зарплату підняли на 15 відсотків — із 3200 до 3723 гривні. Натомість державний борг запла­ну­вали збільшити (стано­витиме $91 млрд. Цьогоріч він був $74,7 млрд. — ГПУ), що досягне рекорд­них 85 відсотків валового внутрішнього продукту країни.

Бюджет треба будувати на стабіль­ності гривні. Для цього є всі переду­мови. Гривню можна зміцнити до 25 за долар.

Крім того, мали передати на місця більше фінансів. Натомість, як і цьогоріч, 80 відсотків податків підуть у центральній бюджет країни і лише 20 — залишаться на місцях. Як результат, на місцях скорочують заклади освіти, медицини, науки, культури, спорту. Бо повноваженнями наділили, а достатніх фінансів — не дали.

— Найбільше зростають видатки на владу, утримання силових структур, уряд. Величезні зарплати чиновників не відповідають життєвому рівню населення, — каже економіст 38-річний Тарас Загородній.

— Заощадити можемо на зменшенні витрат на органи влади. За рахунок цього варто підвищити енерго­збереження. Можна скорочувати видатки на Національне антикорупційне бюро. Адже воно виявилося неспроможним виконувати покладені на нього обов'язки.

Зараз ви читаєте новину «Матимемо рекордний державний борг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути