понеділок, 05 березня 2007 18:16

Марчук не вважає Короля оптимальним кандидатом

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Євген Марчук вважає, що і в антикризовій коаліції, і в опозиції є кілька хороших кандидатів на посаду голови СБУ
Євген Марчук вважає, що і в антикризовій коаліції, і в опозиції є кілька хороших кандидатів на посаду голови СБУ

"Професіонал — досить серйозний у своїй сфері. Має досвід політичний чималий", — охарактеризував на вчорашній прес-конференції кандидата на посаду голови СБУ Віктора Короля колишній шеф спецслужби Євген Марчук, 66 років. Проте не вважає його оптимальною кандидатурою.

— Безумовно, пан Король був би міністром внутрішніх справ, як кажуть, від Бога, — вважає Марчук. — Трагедії не буде, якщо Короля призначать головою служби. Але з точки зору професійної стабільності це мав би бути той, хто добре знає, що таке сьогоднішня СБУ.

Марчук зазначає, що у спецслужбі є багато кадрових фахівців, гідних її очолити.

— У парламенті кілька працівників досить високого рівня, — каже. — Є і в антикризовій коаліції, і в опозиції. Причому це народні депутати, які були заступниками голови Служби безпеки. Так що вибрати навіть з парламентаріїв сьогодні така можливість є.

Про СБУ загалом каже, що це відомство потрібно позбавити функцій правоохоронного органу. Воно має займатися контррозвідкою, боротьбою з тероризмом, міжнародною злочинністю та захищати суверенітет країни.

Це хлопці випендрювалися

Додає, що в Секретаріаті президента має бути сформована інституція, яка здійснюватиме дієвий контроль за СБУ. Каже, що якби така вже існувала, то з прослуховуванням спікера Верховної Ради Олександра Мороза розібралися б швидко.

— Якби така інституція діяла, то президент через 20 хвилин міг би сказати з повною упевненістю, було це чи ні, — вважає.

"ГПУ" просить Марчука прокоментувати інформацію, що на недавньому Міжнародному форумі в Давосі він був акредитований як журналіст. Бо його дружина — головний редактор газети "День".

— Це хлопці випендрювалися, ваші колеги. Я з журналістами кілька разів там сидів разом і навіть ввечері, коли там вечеряли, — відповідає. — Тому хлопці не зовсім пристойно це все зробили. Але то таке... Я розумію, що треба хоч якусь ізюминку знайти в якомусь матеріалі.

Каже, що на форум запросили організатори.

Зараз ви читаєте новину «Марчук не вважає Короля оптимальним кандидатом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути