Ексклюзиви
вівторок, 19 вересня 2017 07:50

Лавриновича арештували на 60 діб без права застави

Автор: www.asn.in.ua
  Колишньому міністру юстиції Олександру Лавриновичу загрожує 10 років ув’язнення
Колишньому міністру юстиції Олександру Лавриновичу загрожує 10 років ув’язнення

— Треба було переключити увагу суспільства і створити враження, що йде ефективна боротьба із злочинністю в країні і що попередній режим таки реально переслідується, а не ведуться перемовини, — каже колишній міністр юстиції 61-річний Олександр Лавринович у Печерському районному суді Києва 15 вересня.

На засідання прийшов із валізою. Очікував арешту. Прокурори клопотали про запобіжний захід — 60 діб тримання під вартою.

Суд затримав Лавриновича до 2 листопада без права внесення застави. Сидітиме в Лук'янівському СІЗО. Його звинувачують у тому, що допоміг президенту Вікторові Януковичу захопити владу через повернення 2010-го до Конституції 1996 року. Вона передбачала розширення повноважень глави держави і зменшення — парламенту й уряду. Рішення погодив Конституційний суд, а потім за нього проголосувала Верховна Рада.

— Я жодного разу ніколи не робив нічого, що суперечило б закону, — додає Лавринович.

— Владі треба демонструвати народу видовища. "Процес століття" — справа над Януковичем — провалився. Справа Майдану затягується. Тому потрібні нові теми, — вважає політолог 52-річний Андрій ­Золотарьов.

— За "попередників" знову взялися, бо Порошенко не в змозі посадити нікого із своїх друзів.

— Попередня і сьогоднішня влада взаємно пов'язані. Тому треба знайти того, хто нинішньому керівництву абсолютно не потрібен. Таким став Лавринович, — говорить політолог 61-річний Олександр ­Кочетков.

— Екс-міністра юстиції намагатимуться посадити. Однак Лавринович — фахівець високого рівня, його син — адвокат. Тому ймовірність, що опиниться за ґратами — 50 на 50. Затягуватиме справу. Причетних до неї членів Конституційного суду не чіпають, бо заплямовані люди потрібні владі. Лавриновича у патріотичних колах вважають зрадником. На початку 1990-х він був у Народному русі, згодом перейшов до Кучми, а потім співпрацював з Януковичем. Очевидно, політтехнологи влади вважають, що українці схвально сприймуть його покарання.

Олександр Лавринович тричі був міністром юстиції.

Працював заступником голови Верховної Ради, очолював Вищу Раду правосуддя. Має три ордени "За заслуги" і орден князя Ярослава Мудрого V ступеня.

Зараз ви читаєте новину «Лавриновича арештували на 60 діб без права застави». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути