пʼятниця, 17 травня 2019 07:25

Конституційний суд очолила Наталія Шаптала

15 травня Конституційний суд обрав головою суддю Наталію Шапталу, 60 років. Її попереднику 49-річному Станіславові Шевчуку оголосили про недовіру.

Його звинуватили в політизації роботи суду. Призначав радником бізнес-партнерів свого брата. Просував скасування статті про кримінальне покарання за незаконне збагачення. Шевчук назвав своє звільнення конституційним переворотом.

Наталія Шаптала головуватиме до вересня — тоді спливає її дев'ятирічний термін на посаді судді КСУ. Глава суду проводить інавгурацію і приводить до присяги новообраного президента.

— Голова Конституційного суду формує його порядок денний — що й коли розглядатиме, — говорить юрист Андрій Химчук, 26 років.

— Але він не може суттєво вплинути на результати розгляду. Має лише голос — як і в інших суддів. Із поданням у КС можуть звернутися не менш як 50 народних депутатів, або ж уповноважений Верховної Ради з прав людини. Може стосуватися лише чинних законів або законопроектів, що вносять зміни до Конституції. Наприклад, щодо скасування депутатської недоторканності.

Часто рішення суду є доленосними. Як повернення до Конституції 1996 року за Януковича. Чи скасуванні статті про незаконне збагачення.

Президент призначає шість із 18 суддів Конституційного суду. Цьому передує конкурсний добір. Його проводить комісія, яку формує сам президент. Тобто можливості вплинути на результат добору у глави держави є.

Наталія Шаптала кілька років входить до рейтингу топ-100 найвпливовіших жінок країни, за версією журналу "Фокус".

2010-го голосувала за повернення до Конституції в редакції 1996 року. Це дозволило Вікторові Януковичу узурпувати владу. Після Майдану її назвали однією з недоброчесних суддів і рекомендували президенту звільнити. У лютому цьогоріч голосувала за декриміналізацію незаконного збагачення.

Родом із Донецька. У декларації за ­2017-й вказала три квартири в Києві. Її чоловік Юрій має помешкання на 82,5 "квадрата", суддя разом із сином володіють квартирою на 98 кв. м, а невістка Наталія — житлом площею 47,8 кв. м. У декларації є житловий будинок у селі Лісники Києво-Святошинського району Київської області на 289 кв. м і дві земельні ділянки. Також — два позашляховики "Тойота Ленд Крузер", що належать чоловіку. 2017-го отримала 1 188 500 грн зарплати в Конституційному суді.

Зараз ви читаєте новину «Конституційний суд очолила Наталія Шаптала». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути