вівторок, 17 липня 2018 00:55

Коаліція може розпастися в жовтні

Автор: www.facebook.com / Буквы
  Народні депутати з групи ”Воля народу” розглядають автомобільні номерні знаки чеської реєстрації на засіданні парламенту 12 липня. На таких в Україну завозять машини з Європейського Союзу без розмитнення
Народні депутати з групи ”Воля народу” розглядають автомобільні номерні знаки чеської реєстрації на засіданні парламенту 12 липня. На таких в Україну завозять машини з Європейського Союзу без розмитнення

13 липня спікер Андрій Парубій закрив восьму сесію Верховної Ради. Тривала з 1 лютого. Перед цим народні депутати проголосували в першому читанні законопроект про зниження акцизів на розмитнення автомобілів. Цей тиждень вони проведуть у комітетах, а потім підуть на канікули до 4 вересня.

Протягом сесії Верховна Рада не змогла оновити склад Центральної виборчої комісії (у 13 з 15 нинішніх членів ЦВК сплив термін повноважень. — ГПУ), не ухвалила виборчий закон для обрання депутатів за відкритими партійними списками й не скасувала їхню недоторканність. Не розглянула мовний закон.

Водночас запустила роботу Антикорупційного суду й схвалила закон про національну безпеку — для запровадження в армії стандартів НАТО.

За час сесії генпрокурор Юрій Луценко вніс до парламенту подання на зняття недоторканності з опоблоківців Олександра Вілкула, Дмитра Колєснікова, Сергія Дунаєва й Олександра Пономарьова з групи "Воля народу". Арештували тільки позафракційну Надію Савченко.

— За п'ять із половиною місяців парламент ухвалив 150 рішень. Найбільше стосувалися створення або перезапуску державних інституцій і пожвавлення економіки, — говорить політолог Віктор Таран, 40 років.

— Депутати обрали голову Нацбанку, членів Рахункової палати, уповноваженого з прав людини, аудитора НАБУ, утворили Антикорупційний суд. Підтримали дев'ять із 35 економічних законопроектів уряду.

Всередині коаліції між "Блоком Петра ­Порошенка" й "Народним фронтом" посилилося протистояння. Це ставить під загрозу ­ефективну роботу Ради. Негативно вплине й наближення президентської кампанії. Парламент — ідеальний майданчик для публічної боротьби. Депутати займатимуться не законами, а проголошенням політичних заяв і популізмом.

Із жовтня — за рік до виборів — президент утратить можливість розпустити парламент. Тоді може розпастися коаліція й всі депутати перейдуть в опозицію один до одного. Тоді Верховна Рада не ­ухвалить жодного стратегічного рішення.

Перед виборами нардепи можуть проголосувати за зняття недоторканності. Найпевніше підтримають редакцію Порошенка — щоб ця норма стосувалася наступного складу Верховної Ради. Натомість за Виборчий кодекс голосів немає. Його відмовляються підтримати ті, хто обирався в округах. Через взаємну недовіру наступні вибори може організовувати старий склад ЦВК на чолі з Михайлом Охендовським.

Зараз ви читаєте новину «Коаліція може розпастися в жовтні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути