Ексклюзиви
вівторок, 28 листопада 2017 08:01

Кожна наступна Верховна Рада повинна ставати кращою

Парламент має два роки на прийняття стратегічних рішень

Три роки тому, 27 листопада, народні депутати Верховної Ради восьмого скликання склали присягу. Їх українці обрали на позачергових виборах 26 жовтня 2014-го. До парламенту пройшли: "Народний фронт", "Блок Петра Порошенка", "Самопоміч", "Опозицій­ний блок", Радикальна партія Олега Ляшка і "Батьківщина". У Раді працюють 422 депутати. 224 обрані за списками партій і 198 — в одномандатних округах. Свої повноваження парламент має припинити 2019 року.

— Хвороби попереднього парламенту частково перейшли в теперішній. Бачимо проблеми з відвідуванням і кнопкодавством, кулуарщину і політиканство. Власні інтереси ставлять вище за державні, — говорить політолог 39-річний Віктор Таран.

— Після Революції гідності від парламенту очікували системного реформування країни. Адже тоді залишався соціально-економічний скелет Радянського союзу, потрібно було повністю міняти правила. Тут більшість завдань Рада виконала — ухвалені пенсійна, освітня, медична реформи, енергетичного ринку та антикорупційна, децентралізація. Цей парламент виявився найбільш прогресивним за всі попередні. Однак досі депутати не проголосували виборчу реформу. Для розвитку економіки — земельну. Це два стратегічні завдання. Кожен наступний парламент після Майдану має ставати все кращим. Для цього суспільство і політики мають працювати спільно.

— За всіх критичних зауважень до Верховної Ради, зроблено чимало, — каже політолог 59-річний Володимир Фесенко.

Не кожне скликання спроможне внести зміни до Конституції, проголосувати судову реформу (2 червня торік Верховна Рада змінила Конституцію в частині правосуддя. Вищій раді правосуддя передали функції згоди на затримання й арешт суддів. Парламент позбавили права призначати їх і звільняти. — ГПУ). Попри неоднозначне ставлення до реформ, їх все ж таки вдалося провести. Це серйозне досягнення. Зуміли подолати кризу 2016 року — парламентську й урядову. Головне розчарування — дисципліна депутатів. Бачимо масові прогули, низький рівень парламентської культури, постійне порушення регламенту. Натомість так і не реалізували повноцінну парламентську реформу. Депутатам треба визначитися з правилами виборів за відкритими списками. Слід сформувати новий склад Центральної виборчої комісії. Накопичилось багато невирішених кадрових питань — Рахункова палата, аудитор НАБУ, голова Нац­банку (з травня 2017-го триває відпустка керівника НБУ Валерії Гонтаревої. Подання на звільнення і обрання її наступника має направити президент. — ГПУ).

Зараз ви читаєте новину «Кожна наступна Верховна Рада повинна ставати кращою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути