Ексклюзиви
середа, 19 квітня 2017 00:31

"Хочеться менше гри на публіку, а більше результату"

"До створення шести спеціалізованих структур для викорінення корупції Україна в рейтингу поширеності цього явища була на сьомому місці. Щойно відомства створили і вони взялися за справу — країна опинилася на першому місці за рівнем корупції", — пише в блозі політолог Андрій Миселюк, 42 роки.

16 квітня позаторік почало працювати Національне антикорупційне бюро. Його очолив адвокат Артем Ситник. За два роки детективи бюро передали до суду 57 справ. Одна справа обійшлася країні в понад 10 млн грн. У бюджеті на 2017-й відомству виділили 774 млн грн.

Українці не вірять в ефективність НАБУ, за даними соціологів. Більше двох третин жителів міст критично оцінюють його роботу.

— Національне антикорупційне бюро має розслідувати факти корупції в Збройних силах, які знекровили і майже знищили українську армію до початку воєнної агресії Російської Федерації в 2014 році, — говорить голова парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони 50-річний Сергій Пашинський.

На засідання комітету запросили очільника НАБУ Артема Ситника. Ні він, ні його заступник не прийшли.

— Ідеться про мільярди доларів. Народні депутати регулярно звертаються в бюро із заявами про факти корупції. Однак звідти надходять лише відписки.

В експертних колах припускають: така позиція керівника НАБУ зумовлена політичними мотивами. Фігурант обвинувачень — Анатолій Гриценко. Міноборони втратило майже $100 млн під час його керівництва.

Старший син Гриценка Олексій зараз входить у громадську раду при НАБУ. А сам екс-міністр може приєднатися до політичного проекту Міхеіла Саакашвілі, з яким тісно пов'язаний Ситник.

Деякі справи Антикорупційне бюро просто закриває.

"Три тижні тому я розповів, як перший заступник директора НАБУ Гізо ­Углава відкрив кримінальну справу відносно керівництва державного підприємства "Артемсіль", — пише у "Фейсбуку" журналіст-розслідувач Володимир Бойко. — Він відправив на підприємство спецпризначенців НАБУ в шкарпетках по 400 грн, провів обшук, вилучив документи, які свідчили про розкрадання 37 млн грн. Потім за якихось $100 тис. справу відправив у кошик для сміття. Розповідають, що Углава звітував перед Ситником лише за $100 тис., але зацікавлені особи зібрали для НАБУ вп'ятеро більше. Коли ж нарешті Ситник пояснить, що трапилося з "Артемсіллю"? Бо коли проводили обшук на підприємстві, він дуже жваво коментував. А як справу продали, то чомусь мовчить".

"Головний антикорупційний прокурор України Назар Холодницький розкритикував НАБУ. Охарактеризував його діяльність як "нищівний провал", — написав у "Фейсбуку" журналіст Роман Бочкала.

Відповідну заяву Холодницький зробив на зустрічі з керівництвом Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, зазначає журналіст. Її скликали через суперечності між НАБУ та САП.

"Конфлікт перейшов на особистісний рівень деяких співробітників. І від цього сумно. Те, що довелося почути, не можу афішувати. Але скажу так: зовсім не робить честі Антикорупційному бюро. Питань до нього виникло багато. Від усіх учасників процесу хочеться менше гри на публіку, а більше результату. Результат усіх розсудить", — пише Роман Бочкала.

Зараз ви читаєте новину «"Хочеться менше гри на публіку, а більше результату"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути