пʼятниця, 29 грудня 2017 00:35

Гонтареву може замінити її заступник

— Я вирішила залишити посаду, подала заяву про відставку з 10 травня, — заявила 10 квітня голова Нац­банку Валерія Гонтарева, 53 роки.

Гонтареву призначили головою Нацбанку 14 червня 2014-го.

— Вона продемонструвала бездоганну роботу. За два роки зупинила гіперінфляцію (на червень 2014 року курс долара був близько 12 грн, а у квітні 2017-го становив майже 27 грн. — ГПУ), — оцінила роботу голови НБУ представник президента у Верховній Раді Ірина Луценко.

— Банкіри давно вимагали відставки Валерії Гонтаревої. Вона довела банківський сектор до кризи. З ринку вивели 89 банків. Майже 550 мільярдів гривень бізнес і населення втратили у банках-банкрутах, — сказала президент асоціації захисту банків Катерина Назимко.

До 10 травня Верховна Рада не звільнила Гонтареву. До 7 серпня вона взяла оплачувану відпустку. Використали дні, що накопичилися. Із 8 серпня — за власний рахунок.

Найімовірнішими наступниками називають Якова Смолія, який виконує обов'язки голови Нацбанку, та Володимира Лавренчука, голову правління "Райффайзен банк Аваль". Очікувалося, що 21 грудня парламент підтримає відставку і призначить нового голову НБУ. Але питання не внесли у порядок денний.

— Є кілька причин, чому зволікають з обранням нового керівника, — говорить економічний експерт 38-річний Тарас Загородній. — "Народний фронт" не приховує бажання бачити свою людину на цій посаді. Гонтарева не хоче звітувати в парламенті. А питань до неї стосовно стану банківської системи чимало.

Є версія, що голову не змінять. Та для України це нормальна практика. Уляна Супрун більше року є виконувачем обов'язків міністра охорони здоров'я. Немає аграрного міністра, керівника Міністерства інформації, Рахункової палати. Хоча Національний банк — це ключова установа для економічного зростання.

Зараз ви читаєте новину «Гонтареву може замінити її заступник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути