пʼятниця, 12 листопада 2010 10:36

"Галковська, конєшно, хороша людина, культурна. Але вона вчителька. Шо вона зробить?"

Автор: фото: Геннадій ГНИП
  Рудківський сільський голова на Чернігівщині Валентина Мельниченко показує місцевий клуб
Рудківський сільський голова на Чернігівщині Валентина Мельниченко показує місцевий клуб

Центрвиборчком призначив другий тур виборів у селах Рудка та Селянська Слобода Чернігівського району. Двоє кандидатів у депутати до райради по одномандатному округу набрали однакову кількість голосів — 172. Тож за перемогу 14 листопада змагатимуться висуванка Української народної партії 59-річна Надія Галковська й "регіонал" Володимир Яковенко, 54 роки.

Рудка за 16 км від обласного центру. Тут живуть 777 людей, 258 — у Селянській Слободі. Голосують в обох селах, а підсумки підбивають у Рудці.

Надія Галковська 22 роки викладає в місцевій школі українську літературу. Живе з донькою в Чернігові. З Рудки родом її батьки. Надія Миколаївна — поетеса, авторка пісні "Я козачка твоя, я дружина твоя". Була депутатом райради останнього скликання. Пообіцяла селянам відремонтувати дорогу, будинок культури, спортзал, налагодити вивезення сміття, відкрити дитсадок.

Володимир Яковенко очолює Чернігівську міжрайонну податкову інспекцію. Коріння у Рудці чи Селянській Слободі не має. Розмістив агітацію в районній газеті, зустрівся з виборцями в клубах обох сіл. Пообіцяв відремонтувати фасад клубу, поміняти підлогу в шкільному спортзалі та посприяти ремонту дороги до Селянської Слободи.

У Рудці немає передвиборної агітації. На дільниці ті самі дві кабінки для голосування, прикрашені вишитими рушниками. Їх зібрали по селу.

— Хоч би явка була, — хвилюється голова сільської виборчої комісії Ніна Легкобит. — 31 жовтня прийшли голосувать 74 проценти.


Ідемо до облупленого сільського клубу, який побудували у 1960-х. Його фасад почали штукатурити.

Працюють двоє людей, стоїть авто з підйомником-люлькою. Дірки замазують сучасними будівельними сумішами, а потім фасад пофарбують. Роботи планують завершити до 14 листопада. Але робітники відмовляються спілкуватися й фотографуватися.

Я в неї спитав: "Кріпко хочеш?" Вона: "Хочу". Ну й проголосував

Місцева Раїса Мельниченко з ножем та мішком іде по кропиву.

— Яковенко обєщав спортзал, клуб отремонтіровать і зробити дорогу до Слободи, — каже. — Він при владі, є возможность. Он уже клуб штукатурять. Перед виборами стараються. А потім і забути можуть. Але буду голосовать за Яковенка.


Дорога до Селянської Слободи розбита. 6 км машина повзе півгодини. Полями ходять селяни з мішками й збирають кукурудзу, що залишилася після комбайнів.

Центральна вулиця — у вибоїнах, але є й 1,5 км гладенького шляху. Два тижні тому в село провели газ. Люди доробляють газопроводи, встановлюють котли.

— Па харошому асвальту паклалі ще луччий, а он калюжи перед двором — і нікому не трєба, — каже безробітний Віталій Романенко. — Галковська була депутатом, а шо зрабіла? Каже, шо і дарогу вана, і газ — вана, і автобус вана наладіла. Єслі ще раз буде депутатом, то хіба шо пєсню напише. А от Яковенко приєжжав — обіщав зробити дорогу. І те, шо провели газ в село, він причетний.

Неподалік на лаві сидять Віталій Вовк та Катерина Федорченко.

— Галковська, конєшно, хороша людина, культурна, але вона вчителька. Шо вона зробить? — розмірковує Федорченко. — Шо нам культура — ми тут потопимось у грязі. Автобус по наших ямках із лайкою їде. А Яковенко — він провладний, зможе і нам гроші перекинуть. Пани в Чернігові сидять, сюди не приїжджають. А їхніми КамАЗами останній асфальт розбили.

Розповідають, Надія Галковська агітувала селян особисто — ходила по хатах, спілкувалася, роздавала листівки.

— Да, вона в мене в хаті була, понаравилась, — говорить 83-річний Віталій Вовк. — Розумна жінка. Розказала, що зробила і що хоче зробити. Я в неї спитав: "Кріпко хочеш?" Вона: "Хочу". Ну я й проголосував.

Зараз ви читаєте новину «"Галковська, конєшно, хороша людина, культурна. Але вона вчителька. Шо вона зробить?"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути