Ексклюзиви
вівторок, 23 січня 2018 07:45

Фірми братів Дубневичів підозрюють у заволодінні 1,4 мільярда

— Олігархи схильні розкладати яйця в різні кошики. Порошенко міг дізнатися, що Дубневичі збираються фінансувати не тільки його політсилу, а ще когось, — говорить політолог 64-річний Віктор Небоженко.

Детективи Національного антикорупційного бюро 16 січня затримали у Львові чотирьох службових осіб трьох компаній "Енергія-Новий Розділ", "Енергія-Новояворівськ" та "Енергія". Це — підприємства-власники Новояворівської і Новороздільської теплоелектростанцій у Львівській області. Належать народним депутатам із "Блоку Петра Порошенка" Ярославу та Богдану Дубневичам.

Розслідування почали в грудні 2016-го. Державний Нафтогаз продавав підприємствам Дубневичів 2013–2015 років паливо за цінами, значно нижчими за ринкові — щоб здешевити теплову енергію для населення. За версією слідства, 300 млн кубометрів газу на понад 1,4 млрд грн фірми використали у власній господарській діяльності і продали за ринковими цінами.

Солом'янський райсуд Києва обрав запобіжні заходи підозрюваним 18 січня — взяття під варту на 60 діб із можливістю внесення застави. Радник директора ТОВ "Енергія" Ігор Кучма, якого вважають організатором схеми, може внести 5 млн грн застави. Керівник "Енергія-Новий Розділ" Ігор Артимко — 10 млн грн, його заступник Ігор Ільків — 3,4 млн грн. Фіндиректор Олег Павлишин — 2 млн грн.

— Справу відкрили для політичного шантажу — щоб олігархи не фінансували противників, — продовжує Віктор Небоженко. — Виборча кампанія вимагає великих грошей. Дубневичі хочуть залишитися в політичному майбутньому. В обмін на лояльність їх перестануть чіпати. Про боротьбу з корупцією не йдеться. Справа не має судової перспективи, може довго тягнутися. Зараз Порошенко не саджатиме в тюрму людей, які допомагали йому прийти до влади.

— Не виключено, що Дубневичів "злили" конкуренти, які хочуть захопити їхні підприємства. Комуналка — дуже вигідний бізнес через непрозорість. Галузь монополізована, — каже економіст 38-річний Тарас ­Загородній.

— НАБУ відкриває багато справ, і вони нічим не закінчуються, навіть до суду не доходять. І цю спустять на гальма.

— Ринок електроенергії величезний. Її виробництво в Україні — понад 160 мільярдів гривень на рік. Про масштабні зловживання всі говорять, але поки що немає жодних юридичних наслідків. Бо корупція досі існує на топ-рівні. Пов'язані з представниками влади справи рухаються повільно, — говорить ­35-річний Андрій Герус, колишній член Національної комісії з регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

— Наприклад, формула "Ротердам +" (запровадили у ­квітні 2016 року; за нею ціна вугілля в тарифі теплових електростанцій формується в результаті торгів на нідерландській біржі з урахуванням вартості його транспортування. — ГПУ) приносить майже 15 мільярдів гривень надприбутків на рік. Понад 10 мільярдів із них — олігарху Рінатові Ахметову. Його компанії ДТЕК належить майже 80 відсотків теплової генерації.

Починали бізнес із ремонту взуття

48-річний Ярослав і 55-річний Богдан Дубневичі пройшли до Верховної Ради на позачергових виборах 2014-го. Обиралися в мажоритарних округах на Львівщині. Перший очолює комітет із питань транспорту.

Трудову діяльність починали з ремонту і виготовлення взуття, згодом керували сільгосппідприємством.

Брати Дубневичі на двох зберігають майже $20 млн готівкою, згідно з їхніми електронними деклараціями за 2016 рік. На Богдана Дубневича і найближчих його родичів зареєстровані 409 об'єктів нерухомого майна. На Ярослава Дубневича із сім'єю — 273.

Дубневичі володіють корпорацією з будівництва залізничних колій, Самбірським керамзитовим заводом, Рівненським заводом надміцних залізобетонних конструкцій, мисливським господарством. 2016-го Укрзалізниця закупила в компаній нардепів виробів на 1 млрд грн, за словами міністра транспорту Володимира Омеляна.

Зараз ви читаєте новину «Фірми братів Дубневичів підозрюють у заволодінні 1,4 мільярда». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути