вівторок, 19 березня 2019 00:40

До мільйона виборців можна купити непомітно

Один зі штабів наймає агітаторів. Ті вибирають сотню найбідніших осіб, ідуть до них у квартири й запитують: чи готові вони підтримати кандидата. Якщо так, пропонують допомогу, — каже міністр внутрішніх справ 55-річний Арсен Аваков на одному з телеканалів 11 березня.

— Зі 100 осіб 30 говорять "ми готові". Керівник райради чи мер виділяє цим людям по тисячі гривень із державної програми "Турбота" (програма передбачає адресну соціальну допомогу. — ГПУ).

Є звернення про підкуп у штабах чотирьох кандидатів: Тимошенко, Порошенка, Тарути і Гриценка.

Йдеться про схеми, які можуть залучити сотні тисяч виборців. Та навіть якщо ці факти мали місце, їх складно довести, — каже голова Комітету виборців України 46-річний Олексій Кошель.

Виходить, покарати організаторів не вийде?

— Ці схеми можуть включати кілька рівнів. Наприклад, на кандидатів-фаворитів працюватиме не менше як 50 тисяч агітаторів. Цим людям оплачують роботу. Важко повірити, що літні жінки весь день стоять у наметах на волонтерських засадах. А закон дозволяє оплачувати лише транспорті витрати. Теж саме стосується роботи спостерігачів.

По-друге, частина схем могла стосуватися так званого легального підкупу. Виборець отримує допомогу, але це не пов'язують із кандидатом, нема агітації.

Однак оприлюднені схеми можуть включати і прямий підкуп — тобто роздачу грошей в останні тижні або дні перед голосуванням. Цей механізм активно використовували на парламентських виборах. Не менше 20 людей отримали місця у Верховній Раді завдяки підкупу.

Як діє схема, коли люди отримують допомогу в обмін на обіцянку підтримати кандидата?

— Подробиць нам не розкрили. Припускаю, це може працювати так: громадянин отримує кошти, а потім йому нагадують, що це стало можливим завдяки політику, який балотується.

Зараз низка кандидатів проводить регіональні тури. Часто вони супроводжуються підтримкою ініціатив виборців. Наприклад, політик приїжджає до місцевої лікарні і привозить символічний чек — півметра на метр. На ньому написано три або шість мільйонів. Говорять — ці гроші ми вибили з бюджету на ремонт медустанови. Юридично — це не підкуп. Але це прямий обман.

Чому виборці не розуміють, що це бюджетні кошти, тобто їхні?

— Це провина політиків. Вони побудували для виборців паралельну реальність. Такі подарунки стали нормою. Виборці не уявляють кампанії, коли з Києва приїхав кандидат розказувати програму і стратегію. Вони говорять — а що нам із того?

На президентських виборах багато залежатиме від роботи дільниць. Їх можуть заблокувати?

— Не виключаю силових сценаріїв. А також використання технології затягування, з метою зриву голосування по дільницях чи округах. 139 громадських організацій мають право делегувати спостерігачів. Це дуже багато. На виборах 2014-го таких було в 11 разів менше. Низка з цих організацій була зареєстрована під вибори — за кілька місяців до старту компанії. Вони є частиною політичних машин кандидатів.

На виборах до об'єднаних територіальних громад 2018-го ми бачили штурм дільниць, закидання їх димовими шашками, спроби псувати документи. Держава має працювати, щоб подібних проблем не було ні 31 березня, ні 21 жовтня. У нас є ризики провокацій із Росії. Її завдання мінімум — показати по телевізору приклади дикунської поведінки на виборах. Максимум — керувати порядком денним в Україні.

Скільки виборців треба купити для перемоги?

— Не вірю, що непомітно вдасться провести масштабний підкуп. Хоча до мільйона голосів можна купити. І цього не помітять ні конкуренти, ні правоохоронці. Принаймні технологічно, з уроків парламентських виборів я це розумію.

Зараз ви читаєте новину «До мільйона виборців можна купити непомітно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути