четвер, 24 квітня 2008 18:48

До Київради ідуть сім іменних блоків
7

Леонід Черновецький
Микола Катеринчук
 Віталій Кличко
Володимир Литвин
Олександр Омельченко

У дострокових виборах до Київради братимуть участь 36 політичних сил. Столичний тервиборчком завершив їх реєстрацію цього тижня. Голосування відбудеться за місяць. Результати виборів оголосять до 4 червня.

Найвищі рейтинги у цій кампанії мають іменні блоки. Їх семеро — Юлії Тимошенко, Леоніда Черновецького, Віталія Кличка, Олександра Омельченка, Миколи Катеринчука, Володимира Литвина та Михайла Бродського.

— Це певна мода в українській політиці. Люди ж орієнтуються не на ідеологію, а на постать лідера, — каже Михайло Басараб, 31 рік. — Але за лідерами часто ховаються одіозні фігури. Наприклад,  виборці голосують за відому їм Юлію Тимошенко. Але не знають, хто на 25-му чи 105-му місці в її списку. Навряд чи прихильники БЮТу проголосували б за Богдана Губського чи Олександра Фельдмана.

Басараб говорить, що іменні блоки створюють для різних цілей. Частина політиків так заробляє. Тобто спонсори вкладають гроші у їхню виборчу кампанію, а ті забирають частину собі. Інші йдуть на вибори не за перемогою, а заради відтягування частини голосів. За це також отримують нагороду.

— Ще перевага — стати впізнаваним серед людей, — продовжує політолог. — У подальшому це дасть можливість потрапити до потужніших політичних сил.

Навряд чи прихильники БЮТу проголосували б за Богдана Губського чи Олександра Фельдмана

На нинішніх виборах до Київради територіальна виборча комісія зареєструвала два іменні блоки зі схожими назвами. Перший — Блок Олександра Омельченка, а другий — Блок Олександра Олександровича Омельченка. Один із них створив колишній мер Києва, а другий — його політичні супротивники. Метою є відтягнути голоси.

— Це політичне шарлатанство. Виборців просто хочуть надурити, — каже Басараб.

Колишній київський голова стверджує, що це "клонування" організували соратники нинішнього мера Леоніда Черновецького. Депутат міськради із його блоку Андрій Заєць нібито заплатив водієві своєї фірми, щоб той змінив своє прізвище із "Прус" на "Омельченко". Ім"я й по батькові у того були такі ж, як і в Олександра Омельченка. Колишній мер подав до суду, і блок-двійник зняли з реєстрації.

Уперше іменні блоки з"явилися на парламентських виборах 2002 року. То були Блок Віктора Ющенка "Наша Україна", Блок Юлії Тимошенко та Блок Наталії Вітренко. Останній тоді до парламенту не потрапив. У парламентській кампанії 2006-го взяли участь сім іменних блоків: Юлії Тимошенко, Наталії Вітренко, Володимира Литвина, Юрія Кармазіна, Павла Лазаренка, Євгена Марчука, Олійника—Сироти і Костенка—Плюща. Однак до парламенту пройшов лише БЮТ. Решта іменних блоків тривідсоткового бар"єра не подолали.

2007-го до Верховної Ради балотувалися лише три блоки: Тимошенко, Литвина і Людмили Супрун. Натомість Юрій Костенко, Іван Плющ, Юрій Кармазін та Михайло Сирота пішли до Верховної Ради за списками сильніших блоків: "Нашої України — Народної самооборони" та Блоку Литвина. Усі стали народними депутатами.

Свої блоки на виборах до Київради створили:

Зараз ви читаєте новину «До Київради ідуть сім іменних блоків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути