Ексклюзиви
вівторок, 15 травня 2018 07:20

"Девушка не голосовала. Поговори с ней, ты в этом заинтересован"

"У грудні 2016-го Онищенко показав його листування з нардепами Кононенком, Березенком і Макаром Пасенюком — фінансистом президента. Аудіозаписи пообіцяв надати пізніше", — написав журналіст 40-річний Дмитро Гнап у "Фейсбуку" 11 травня.

Напередодні проект "Слідство. Інфо" оприлюднив повідомлення з телефона нардепа-втікача Олександра Онищенка, 49 років. Там ідеться про голосування у Верховній Раді в обмін на гроші. Інтерв'ю з Онищенком записали півтора року тому на курорті Куршавель у Франції.

Через Онищенка оточення президента Порошенка передавало інформацію у Верховну Раду, за що треба проголосувати. Після позитивного результату розраховувалися. Переписувалися з Онищенком народні депутати від "Блоку Петра Порошенка" Ігор Кононенко, Сергій Березенко і фінансовий радник президента Макар Пасенюк. Зокрема, вони просили Онищенка домовитися про підтримку окремих законопроектів фракцією "Батьківщина". Він після цього нібито вів переговори з Юлією Тимошенко.

Усе листування — російською мовою. Порошенка називають "первым", Юлія Тимошенко — це "тетя", "мадам", "барышня", "девушка". $1 млн — це "книжка" і "единичка", гроші — "документы", "кислород", "подарок". Наприклад, Кононенко просить "отдать девушке единичку", а в іншому листі — натиснути на Тимошенко під час голосування: "Сегодня завалили мой закон 2131а (зміни до закону про угоду щодо розподілу продукції. — ГПУ). Девушка не голосовала. Завтра будет ставиться на повторное. Поговори с ней, ты в этом заинтересован".

Березенко, Кононенко й Тимошенко заперечили цю інформацію. У прес-службі Пасенюка заявили, що такого листування не існує.

"Йшов місяць за місяцем, Онищенко годував нас порожніми обіцянками про записи, очевидно, ведучи якусь свою гру. Наприкінці минулого року, так і не дочекавшись обіцяних "плівок", ми почали ретельно працювати з листуванням у телефоні Онищенка, — продовжує Дмитро Гнап. — У Куршавелі він був злий на Тимошенко за те, що вона особисто й частина її фракції підтримали зняття з нього депутатської недоторканності. Не заперечував проти передачі нам "маленьких таємниць" по співпраці Тимошенко з оточенням президента. Заявив в інтерв'ю, що був посередником між ними. За півтора року його давня знайома Юлія Володимирівна — фаворит президентських перегонів. Думаю, при Тимошенко-президенті Онищенко вже бачить себе міністром конярства України".

"Интересно все повернулось. Да, Гнап был у меня полтора года назад. Брал интервью по коррупции Порошенко. Телефона моего в руках не держал. Я пообещал ему переписку — но позже. А на выходе — смонтирован ролик, вырванные слова из контекста. Что же получается?" — пише у "Фейсбуку" Олександр Онищенко після виходу матеріалу 11 травня. Згодом видалив допис.

Онищенко втік з України майже два роки тому. Одразу після цього Верховна Рада зняла з нього недоторканність. Його звинувачують у розкрадання коштів під час видобутку і продажу газу. Нібито завдав шкоди державі на 1 млрд 613 млн грн. Із-за кордону Онищенко заявив, що має записи розмов із кабінету президента Порошенка. Написав на цю тему книжку "Петро П'ятий. Правдива історія про українського диктатора". З родиною живе в Іспанії.

— Нікого не дивує, що у Верховній Раді купляють голоси. Народні депутати, яких назвали, не вирішують питання самостійно. Поки що є зв'язки з вищим політичним керівництвом держави — їм нічого не за­грожує, — каже політолог 34-річний Петро Олещук.

— Якщо влада зміниться, із цих нардепів зроблять цапів-відбувайлів. Пам'ятаємо самогубство Михайла Чечетова (був першим заступником голови фракції Партії регіонів. Керував голосуваннями "регіо­налів" у парламенті. У лютому 2015-го викинувся з вікна власної квартири на 17-му поверсі у Києві. — ГПУ), який рахував голоси під час прийняття "диктаторських законів" 16 січня 2014 року. Він був куратором певних парламентських груп за часів Януковича.

У Порошенка відпрацьовують план, ніби через Онищенка працюють іноземні ворожі сили. Наскільки це буде ефективно — покажуть вибори.

— Українці бачать — усе продається і купується. Країною керують абсолютно цинічні люди. На кого не подивишся — або працюють на Кремль, або злодюги, — говорить філософ 63-річний Ігор Лосєв.

— Треба докорінно змінити еліту. Бо теперішня — розбещена, продажна. Ці люди не розуміють, у який момент прийшли до влади. Вирішується доля держави й нації. Вони неспроможні ефективно керувати країною. Можемо втратити її через гнилу еліту.

Порошенко намагатиметься вдруге стати президентом. Як це можливо, уявити важко. Бо його рейтинг — мізерний. Може сподіватися тільки на якусь авантюру. Якби Петро Олексійович був людиною честі, то в останній рік на посаді працював би на країну як проклятий. Щоб бодай щось зробити корисного для неї.

Від цього компромату виграють усі опоненти Порошенка. Держава — програє.

Зараз ви читаєте новину «"Девушка не голосовала. Поговори с ней, ты в этом заинтересован"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути