Ексклюзиви
четвер, 03 грудня 2020 07:06

Державне бюро розслідувань влада використовує для помсти

27 листопада минуло два роки, як почало працювати Державне бюро розслідувань. Розкриває злочини, які вчиняють вищі посадові особи. Зокрема — президент, повноваження якого припинено, члени уряду, народні депутати, судді, працівники правоохоронних органів.

Першим директором ДБР став Роман Труба, виграв конкурс 2017-го. Торік його на посаді замінила Ірина Венедіктова — тоді народна депутатка від "Слуги народу", нині — генеральний прокурор. Із серпня відомство очолює тимчасовий виконувач обов'язків Олексій Сухачов.

— Проблема ефективності бюро була закладена з самого початку — процедурою добору й підзвітності, — каже народний депутат від "Голосу", експерт в антикорупційній сфері 40-річний Ярослав Юрчишин.

— Спочатку створили умови, коли переважна більшість членів комісії з відбору голови ДБР — це представники Верховної Ради, політично пов'язані особи. Тож обрати самостійного гравця не вдалося. Роман Труба став компромісом тодішньої влади — Адміністрації президента і Верховної Ради. А щоб була можливість різностороннього впливу, йому обрали двох заступників. Ті одразу ж почали боротися за повноваження. І перший етап роботи перетворився на перетягування ковдри всередині керівництва.

За президентства Зеленського й нового парламенту в турборежимі змінили законодавство. Главі держави дали повноваження тимчасово, на три місяці, призначати виконувача обов'язків директора. Але історія тягнеться досі. Держбюро — політично залежний орган. Попри те, що низка детективів і слідчих якісно працюють.

Офіс генерального прокурора часто блокує роботу по справах Майдану, якими займається ДБР. А вимагає політичних справ проти учасників Революції гідності та представників попередньої влади.

Для Офіса президента зручно, коли немає директора бюро. Тримає керівництво у підвішеному стані. Якщо воно перестає виконувати бажання, можна міняти. І це не потребує рішень парламенту. Процедура конкурсу заблокована.

Є справи проти п'ятого президента Порошенка, попередників. Але немає проти чинних топпосадовців. Правоохоронний орган залежний від влади не відкриватиме такі справи.

— ДБР заполітизоване й неефективне. За два роки немає жодних результатів, — говорить антикорупційний експерт 31-річний Олександр Лємєнов.

— Орієнтується на волю Банкової, а не на верховенство права й закон. Є спроби використовувати його для помсти. При цьому витрачається багато грошей на утримання. Зеленський не до кінця розуміє, як працюють органи досудового розслідування. Питання — до його оточення.

Банкова не може протягнути через конкурс підконтрольну особу. Сумніваються, що міжнародники проголосують (директора ДБР обирає комісія. До неї входять три особи, визначені президентом, три — парламентом і три — урядом за пропозиціями міжнародних організацій, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання корупції. — ГПУ). Чув, що на посаду сватали заступника керівника Офіса президента Олега Татарова (до 2014-го був начальником Головного слідчого управління МВС. Курирував кримінальні провадження проти Автомайдану й активістів. Заявляв, що міліціонери не застосовували зброї, а майданівці самі стріляли у своїх. — ГПУ).

Зараз ви читаєте новину «Державне бюро розслідувань влада використовує для помсти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути