четвер, 13 грудня 2007 18:02

Депутати проголосували за поділ комітетів

Автор: фото: СергІй СТАРОСТЕНКО
  Депутат від БЮТу Олег Ляшко відтягує з трибуни ”регіонала” Владислава Лук’янова, бо в того закінчився час для виступу
Депутат від БЮТу Олег Ляшко відтягує з трибуни ”регіонала” Владислава Лук’янова, бо в того закінчився час для виступу

На початку вчорашнього засідання Верховної Ради 33-річний спікер Арсеній Яценюк оголосив, що не звертатиметься до прокуратури щодо притягнення до відповідальності депутата -"регіонала" Владислава Лук"янова. Минулого вівторка під час голосування той забрав у Яценюка депутатську картку.

— Щойно буде створено регламентний комітет Верховної Ради, я подам туди всі необхідні документи. Члени комітету порадяться й ухвалять рішення про подачу заяви до правоохоронних органів, — пояснює голова Верховної Ради.

Зауважує, що йдеться "не про депутата Яценюка", а про авторитет парламенту.

— Який ми приклад подаємо людям, коли один депутат позбавляє іншого права голосу? — запитує спікер.

Лук"янов вимагає слова. Біжить до трибуни, хоча в цьому випадку депутати мають говорити з місця. Кричить, що Яценюк порушував регламент Верховної Ради. Але зачитує статтю із Закону про Кабінет Міністрів. З нього сміються. Час закінчується, і мікрофон вимикають. "Регіонал" продовжує кричати. Голова Верховної Ради наказує включити мікрофон ще раз, щоб Лук"янов закінчив. Але до трибуни підбігає "бютівець" Олег Ляшко і починає відтягувати того за піджак. Поспішають інші "регіонали", відтісняють Ляшка.

— У них немає 226 голосів, тому мене й відтягують! — кричить Лук"янов і йде на місце.

Його перестріває депутат від БЮТу, адвокат Андрій Портнов. Щось каже. Лук"янов поплескує його по спині, животі та відпихає. Портнов тримає руки в кишенях, а животом штовхає "регіонала". Рушає до свого місця, дорогою кричить щось Лук"янову.

Арсеній Яценюк тим часом дістає папку.

— 184 рази раніше парламент повертався до переголосування, — каже спікер. У вівторок саме через це Партія регіонів звинуватила його в порушенні регламенту. — Я виконав свій обов"язок. І просив би припинити спекуляції щодо зловживання мною.

Отой, що сидить у президії і підперся кулаком, погрожував мені фізичною розправою

Нардепи заслуховують інформацію про функціонування системи електронного підрахунку голосів "Рада". Виступають представники СБУ та Генпрокуратури. Кажуть, що зовнішнього втручання у систему "Рада" не виявили. Головний її конструктор Анатолій Морозов заявляє про неможливість цього. Натякає, що депутати перехвилювалися і натиснули неправильно кнопки.

— Із вас же ніхто не буде пинати автомобіль, якщо він не їде, коли ви не зняли ногу з тормозу, — жартує Морозов.

Депутати із меншості сміються. Час од часу до Яценюка підбігає Ляшко. Збоку біля президії сидить депутат-інвалід Олексій Журавко. Він постійно товче Ляшка по спині й кричить.

Ляшко просить слова.

— Отой, що сидить у президії і підперся кулаком, погрожував мені фізичною розправою, — каже політик.

"Регіонали" сміються, бо в президії сидить лише Яценюк. Журавко ж  — біля неї. У ложі преси журналістки розповідають про агресивність цього "регіонала". Той під"їжджає до Яценюка, відштовхує один зі стільців, гепає шухлядою і починає кричати на спікера. Вимагає дати слово. Арсеній Яценюк спокійно пояснює: згідно із регламентом слово для репліки дають, якщо у попередньому виступі назвали прізвище депутата. А Ляшко Журавка не називав.

— Не хвилюйся! Він мав на увазі мене! — з усмішкою каже Журавку  голова парламенту.

Депутати сміються.

Арсеній Яценюк ставить на голосування  постанову щодо нової кількості та назв парламентських комітетів. На табло висвічується 395  "за". Напередодні лідери фракцій ніяк не могли поділити посади керівників комітетів, тож утворили ще чотири додаткових.

Зараз ви читаєте новину «Депутати проголосували за поділ комітетів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути