Ексклюзиви
вівторок, 12 червня 2018 07:45

Данилюк умів казати "ні"

"Протягом року на мене чиниться колосальний тиск. Вимагають підтримати програму "Субвенції на соціально-економічний розвиток регіонів". У перекладі на людську мову це — роздача грошей на проекти депутатів-мажоритарників. Це — політична корупція, у народі — "гречка", — написав міністр фінансів 42-річний Олександр Данилюк у "Фейсбуку" 6 червня.

Наступного дня у Верховній Раді проголосували за його відставку. Подання зробив прем'єр-міністр Володимир Гройсман. На посаді Данилюк був 785 днів.

Напередодні в листі до країн "Великої сімки" він написав, що президент Петро Порошенко втручається в кадрову політику уряду. Також нарікав на прем'єра Гройсмана.

Виконувачем обов'язків міністра фінансів стала 41-річна Оксана Маркарова. Була першим заступником Данилюка.

В уряді — з 2015-го. До того працювала у приватних компаніях у Європі та США. Проходила практику у Світовому банку у Вашингтоні.

У декларації вказала майже 597 тис. грн зарплати і 200 тис. грн відсотків із депозитів. Має шість квартир, два житлових будинки, два гаражі, сім земельних ділянок, три автомобілі. Також — колекцію живопису й графіки, колекцію пам'ятних монет НБУ, бібліотеку української та світової літератури. Із чоловіком-підприємцем Данилом Волинцем володіють акціями 18 підприємств. Виховують чотирьох дітей.

— На посаді міністра фінансів має бути людина, яка вміє і може говорити "ні". Данилюк виявився такою фігурою. Щодо Маркарової є побоювання, що вона цього не зможе, — каже економіст Володимир Дубровський, 56 років.

— Окрім особистих амбіцій, основною причиною конфлікту між Данилюком, Гройсманом і Порошенком стало намагання міністра реформувати податкову й митну службу, викорінити звідти дух Азарова. Податківці пручалися. У нас податкова — це держава у державі. Напівкримінальний елемент. Її здолати без політичної підтримки важко. На певному етапі прем'єр отримав на посаді голови податкової свою людину. І різко змінив курс. Сказав, що його влаштовує робота податкової та митниці й варто обмежитися косметичними змінами, що придумали самі митники. Це — хибний шлях.

Зараз ви читаєте новину «Данилюк умів казати "ні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути