Ексклюзиви
пʼятниця, 14 жовтня 2011 07:30

Ця карта може допомогти розірвати угоди з "Газпромом"

Автор: фото: НАТАЛІЯ ЧУБЕНКО
  Вадим Карасьов: ”Євросоюз не хоче ”втратити” Україну, зокрема як економічного партнера”
Вадим Карасьов: ”Євросоюз не хоче ”втратити” Україну, зокрема як економічного партнера”

Про мотиви й наслідки оголошення вироку екс-прем'єру Юлії Тимошенко розповідає директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов, 55 років.

Чому Тимошенко засудили до семи років?

— Вирішальну роль зіграли два чинники. Перший — розуміння, що Тимошенко є єдиним лідером, який може вивести людей на вулицю. Завдання полягало в тому, щоб ліквідувати цей потенційний полюс тяжіння невдоволених і залишити іншу опозицію, проелітну.

Другий чинник — газові стосунки з Росією. Він  залишається козирною картою нинішньої влади. При всіх нюансах українського правосуддя і відносинах з Європою, Росія теж засудила процес над Тимошенко. Москва розуміє, що це — чудова карта для української влади, щоб розірвати угоди з "Газпромом".

Євросоюз теж засуджує вирок. Як владі уникнути жорстких санкцій?

— Європейці розуміють, що суд над Тимошенко не має серйозних юридичних і, тим більше, кримінальних підстав. Як і того, щоб тримати її в СІЗО.

В ЄС усвідомлюють, що ув'язнення Тимошенко призведе до послаблення конкуренції в українській політиці, а отже — до зниження демократичних стандартів і "білорусизації". Євросоюз не хоче "втратити" Україну, зокрема як економічного партнера.

До оголошення вироку Кірєєвим президент брав дві паузи для "човникової дипломатії". Побував у Польщі на саміті Східного партнерства, поспілкувався тет-а-тет із російським керівництвом і приблизно розумів, що можна буде робити після вироку. Зараз ідеться не про те, щоб "посадити", а — "засудити, але не посадити".

До підписання Угоди про вільну торгівлю та асоціацію з Євросоюзом на початку грудня залишається півтора місяця. Отже, 15 днів на апеляцію, декриміналізуємо статтю — і Тимошенко на свободі. Тоді саміт Україна — ЄС пройде не під її знаком і в розмовах про українську правоохоронну систему, а на більш позитивній ноті.

Процес Тимошенко має відкритий фінал. Не стільки щодо ЄС, як щодо виборів парламентських 2012-го і президентських 2015 року.

Реакцією на процес європейці та росіяни заганяють Януковича у глухий кут?

— Якщо ЄС побачив у процесі порушення системи судочинства і прав людини, то Росія — відхилення від правил внутрішньоелітних домовленостей: не чіпати попередників. На пострадянському просторі суд над екс-прем'єром і колись фактичним лідером країни — це прецедент. Йому не радіють. Бо кожен має цілу шафу гріхів. Суд поставив питання про непрозорість газотранзитних схем. А саме вони є інструментом панування і збагачення у колишніх радянських країнах

Як ситуація з вироком Тимошенко вплине на владу, опозицію, суспільство?

— Якщо Тимошенко буде засуджена, але не сидітиме, то в країні збережеться і внутрішньоелітна, й електоральна конкуренція. В економіці багато проблем і провалів, у суспільстві наростають протестні настрої. За таких умов партії влади потрібне програмне і кадрове оновлення. Що вона почала робити. Спонукала Сергія Тігіпка до злиття, тепер обробляє Володимира Литвина.

Те саме стосується опозиції. Їй також треба нові ідеї та оновлені люди.

Тимошенко не сидітиме сім років?

— Випускаємо її до грудня, підписуємо угоди з ЄС і розриваємо контракт із "Газпромом". Таким чином робимо крок до Європи.

Якщо ж Тимошенко залишать сидіти сім років, це означатиме приєднання України до Єдиного економічного простору — Росії, Білорусі та Казахстану.

Зараз ви читаєте новину «Ця карта може допомогти розірвати угоди з "Газпромом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути