Ексклюзиви
вівторок, 16 жовтня 2007 16:57

ЦВК оголосила остаточні результати виборів

Центральна виборча комісія оголосила остаточні результати дострокових парламентських виборів минулого понеділка надвечір. Її 59-річний голова Володимир Шаповал 40 хв зачитував імена всіх 450 кандидатів у депутати, які отримають мандати у Верховній Раді шостого скликання. Засідання тривало майже чотири години.

На початку Шаповал пропонує членові ЦВК Юрію Данилевському оголосити результати голосування за кордоном. Той говорить, що там найбільше віддали голосів за Блок Юлії Тимошенко — понад 33%, а найменше проголосували за комуністів — 1,64%. Навіть партія "Свобода" Олега Тягнибока отримала більше — 2,28%.

Володимир Шаповал пропонує підписати протоколи.

— Наліво завжди зручніше, — жартує голова Центрвиборчкому, підписує й передає протокол своїй заступниці Жанні Усенко-Чорній, яка сидить ліворуч.

Праворуч Шаповала сидить інший його заступник Андрій Магера. Він сміється й схвально киває. Протоколи підписують усі 15 членів ЦВК, представники політичних сил. У залі двоє кандидатів у депутати від Партії регіонів Сергій Дубовик та Інна Янковець. Вони йшли на вибори за списком "Регіонів" у середині третьої сотні й до парламенту не потрапляють. Шаповал пропонує їм залишити автографи на протоколі.

— Ідіть попрацюйте. Має ж із вас бути хоч якась користь, — каже він.

Дубовик та Янковець підходять до столу й підписуються. Потім члени ЦВК по черзі розповідають про результати голосування в різних регіонах України. Це триває півтори години. Присутні трохи нудяться.

Поруч із Усенко-Чорною сидить секретар комісії Тетяна Лукаш. Перша потрапила до ЦВК за квотою "Нашої України", друга — Партії регіонів. Поки хтось зачитує протоколи, вони перешіптуються й так довго регочуть, що навіть інші члени ЦВК на них озираються. Лукаш опановує себе першою. Усенко-Чорна нахиляється до столу й намагається щось писати, але продовжує сміятися.

Заслухавши доповіді, Шаповал оголошує перерву. За 15 хв знову збирає всіх до зали. Оголошує результати: за Партію регіонів проголосували 34,37%, за Блок Юлії Тимошенко — 30,71%, за блок "Наша Україна — Народна самооборона" — 14, 15%, за комуністів — 5, 39%, за Блок Литвина — 3, 96%. Решта партій до Верховної Ради не пройшли. Тому в шостому скликанні буде 175 "регіоналів", 156 "бютівців", 72 "нашоукраїнці", 27 комуністів і 20 нардепів від Блоку Литвина. Усі члени ЦВК підписуються під протоколом.

Присутні в залі журналісти швидко збирають речі та вибігають.

— Складається таке враження, ніби ми на вокзалі, — тоном ображеного говорить Володимир Шаповал.

У коридорі представниця президента в ЦВК Марина Ставнійчук запевняє, що вибори відбулися й будь-які скарги на їх результати вже не вплинуть.

Зараз ви читаєте новину «ЦВК оголосила остаточні результати виборів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути