вівторок, 01 липня 2008 18:40

БЮТ намагається вигнати Рибакова з парламенту

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Зліва направо: голова Секретаріату президента Віктор Балога, секретар Київради Олесь Довгий, прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, нардеп-”бютівець” Ігор Рибаков та президент Віктор Ющенко під час пасхального богослужіння в Печерській лаврі у ніч на 27 травня 2
Зліва направо: голова Секретаріату президента Віктор Балога, секретар Київради Олесь Довгий, прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, нардеп-”бютівець” Ігор Рибаков та президент Віктор Ющенко під час пасхального богослужіння в Печерській лаврі у ніч на 27 травня 2

У понеділок відбувся міжпартійний з"їзд Блоку Юлії Тимошенко. Його провели закрито й таємно. Не запросили не лише журналістів, але й частину нардепів від БЮТу. Присутні відмовляються про щось розповідати або говорять неохоче.

У БЮТі визнають, що під час з"їзду делегати нібито прийняли рішення позбавити мандата нардепа Ігоря Рибакова. 6 червня він і Юрій Бут із "Народної самооборони" вийшли зі складу коаліції. Нині вона не має більшості. Однак невідомо, як саме БЮТ може вигнати Рибакова з Ради.

Згідно з Конституцією, депутат втрачає повноваження в разі добровільного виходу із фракції. Водночас учора народний депутат від БЮТу Віктор Швець заявив, що Ігор Рибаков не має більше підстав вважатися нардепом.

За його словами, з"їзд взяв до уваги нещодавнє рішення Конституційного суду. Відповідно до нього нардепи не мають права виходити із фракції або не входити до неї після обрання. Швець вважає, що рішення означає заборону  також і на індивідуальний вихід депутатів із парламентської коаліції. Мовляв, це також повинно спричинити втрату мандата.

Керівник Центру політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, 50 років, говорить, що рішення Конституційного суду двозначне.

Рибаков може оскаржувати рішення з"їзду

— Можуть бути проблеми з підтвердженням рішення з"їзду про виключення Рибакова в Центральній виборчій комісії. ЦВК може посилатися на традицію, яка сформувалася з 2006 року — деякі депутати були виключені із фракції, але зберегли депутатські мандати. Крім того, Рибаков може оскаржувати рішення з"їзду, — зазначає політолог.

В оточенні Ігоря Рибакова переконують, що не знають про з"їзд БЮТу. Кажуть, його туди ніхто не запрошував. А без особистої присутності Рибакова ніхто не мав права розглядати питання про позбавлення його депутатських повноважень.

Володимир Фесенко припускає, що судова тяганина навколо цього рішення може тривати кілька місяців.

— Швидше за все, депутати від БЮТу вимушені будуть звернутися до Конституційного суду за тлумаченнями статусу депутатів, яких виключають із фракції, — говорить він.

Зараз ви читаєте новину «БЮТ намагається вигнати Рибакова з парламенту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути