Ексклюзиви
вівторок, 30 вересня 2008 19:11

БЮТ хоче спростити умови створення коаліції

Блок Юлії Тимошенко пропонує внести зміни до регламенту Верховної Ради. Хочуть, щоб коаліційну угоду підписував голова фракції, а не депутати. Тобто нардепів зараховуватимуть до коаліції автоматично, навіть якщо вони проти неї.

Наприклад, нині у тому ж БЮТі майже 30 нардепів відмовляються входити до можливої коаліції з Партією регіонів. Якщо буде змінено регламент, вони можуть стати її членами проти власної волі.

Цей проект закону 25 вересня вніс на розгляд парламенту "бютівець" Андрій Портнов, 34 роки. Він є одним із відповідальних за стосунки з Партією регіонів. Також пропонує скасувати положення про те, що коаліційні рішення ухвалює більшість депутатів на спеціальних зборах.

Інший нардеп із БЮТ 51-річний Сергій Сас каже: у блоці цей проект не обговорювали. Додає, що згідно з Конституцією саме окремі депутати є основою коаліції, хоча й формується вона фракціями. Але її меншість має підкорятися волі більшості — інакше бунтівники можуть втратити мандат.

Пропозиції Портнова продовжують лінію змін, внесених у Конституцію 2004 року. Раніше Юлія Тимошенко це засуджувала, мовляв, недемократично. 10 серпня 2005 року прем"єр казала:

— Кілька людей, що керуватимуть фракціями більшості у Верховній Раді, будуть призначати всіх і вся у країні, починаючи від прем"єр-міністра й закінчуючи будь-яким мало-мальськи значущим посадовцем. Це монопольна влада в руках трьох-чотирьох людей у країні.

Зараз ви читаєте новину «БЮТ хоче спростити умови створення коаліції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути