Ексклюзиви
вівторок, 07 жовтня 2008 19:05

Балога не подав руки Омельченку

"Я їхав у ліфті. Заходить глава секретаріату Балога. Я з ним привітався. А він їсть бутерброд і каже: "Вибачте, я потиснув би вам руку, але вона в мене брудна". А я йому: "Це погано, що рука брудна. Руки мають бути чисті. Ви такого більше не говоріть. Краще скажіть мені, що рука зайнята, бо ви бутерброд їсте", — розповідав учора по мобільному нардеп від блоку "Наша Україна — Народна самооборона" 70-річний Олександр Омельченко. Його співрозмовником був міністр внутрішніх справ Юрій Луценко.

Омельченко віддає слухавку колезі з "Народної самооборони" Давидові Жванії, 41 рік. Той саме докурює цигарку. Вони стоять біля секретаріату. Тим часом усередині президент Віктор Ющенко зустрічається із фракцією блоку "Наша Україна — Народна самооборона". Жванію на неї не пустили. Омельченко залишив нараду на знак протесту проти цього. Із ним вийшов і Олесь Доній.

Вранці одна з інформагенцій оприлюднила інформацію, що "Народна самооборона" влаштує на зустрічі з президентом провокацію. Тим часом охорона не пропустила до приміщення Давида Жванію.

— Це спланована ранкова провокація проти мене, — говорить він, коли виходить на вулицю. — Метою є зірвати голосування по створенню демократичної коаліції. Такі дії були спрямовані на те, щоб "Самооборона" на знак солідарності зі мною не пішла на зустріч у повному складі.

Жванія витягає з кишені повістку до Генпрокуратури. Каже, що напередодні його викликали туди на 10.00 у вівторок:

— Раніше зустріч із президентом була запланована саме на десяту, а не на дев"яту. Ось така подвійна перестраховка.

Стосунки Давида Жванії та президента стали ворожими після того, як нардеп заявив, що Віктор Ющенко не був отруєний 2004 року. Президентський секретаріат після того ініціював процедуру позбавлення нардепа українського громадянства.

За кілька годин прес-служба глави держави пояснює, чому "самооборонця" не пропустили на зустріч із президентом: "Жванія добре знає, що його не запрошують до секретаріату глави держави впродовж останніх місяців, відколи він обрав амплуа головного антипрезидентського "компроматника", — йдеться в повідомленні.

— Я не ходжу на засідання фракції на Банкову, починаючи з червня. Бо депутатів сюди не запрошують, а викликають, — обурюється Олександр Омельченко. — Сьогодні переступив через своє "я" і прийшов, бо вирішується доля України. Але потім зрозумів: якщо залишуся на зустрічі, то втрачу людяність.

Зустріч триває трохи більше 30 хв.

— Уже все, — каже "нашоукраїнець" Анатолій Гриценко, 50 років. — Був виступ президента. Ющенко сказав: якщо до кінця дня не буде створена коаліція між БЮТом, "Регіонами" й комуністами, то він використає своє конституційне право і розпустить Раду.

Додає, що глава держави не говорив про відновлення демократичної коаліції.

— Не орієнтував "Нашу Україну" створювати коаліцію з БЮТом і Литвином, — наголошує Гриценко. — Це глибинне. Воно відображає ті відносини, що склалися.

Після зустрічі депутати від НУ-НС стають на вулиці колом.

— Це був театр одного актора, — говорить "самооборонець" 57-річний Геннадій Москаль. — Ющенко не дав можливості нікому нічого сказати.

Жванія витягає з кишені повістку до Генпрокуратури

Його колега Тарас Стецьків додає, що позицію президента вони почули. Після цього має зібратися фракція й потрібно прийняти власне рішення.

— Це був не монолог, але президент говорив один, — каже нардеп від НУ-НС Юрій Костенко, 57 років.

Він вважає, що Ющенко не має надії на створення коаліції між БЮТ і НУ-НС. Прогнозує, що указ про розпуск парламенту буде підписано у вівторок увечері або в середу.

— Думаю, що БЮТ і "Регіони" вже теж не домовляться, — розмірковує "нашоукраїнець" 46-річний Павло Жебрівський. — Для чого Партії регіонів така коаліція? Адже вони найбільше виграють від розпуску, бо матимуть Януковича-прем"єра.

Зараз ви читаєте новину «Балога не подав руки Омельченку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути