Ексклюзиви
середа, 02 лютого 2011 10:30

"Янукович обіцяє щось реформувати. Але не каже, як"

Автор: фото з сайта www.mycityua.com
  Ігор Коліушко
Ігор Коліушко

Президент Віктор Янукович закликає реформувати політичну систему країни. Для цього пропонує скористатися "механізмом конституційної асамблеї".

— Йдеться про перерозподіл повноважень між президентом та Верховною Радою щодо формування уряду й відносин із ним, — коментує керівник Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко, 45 років. — Перерозподіл може бути яким завгодно — в бік парламентської чи президентської республіки. Можна залишатися в межах змішаної системи. Можливо, Янукович говорить про президентську модель. Але він і так має великий обсяг повноважень.

Чому саме зараз президент заговорив про це?

— Це може бути реакцією на критику з боку Європейського Союзу і Ради Європи. Вони говорили про те, що Конституція в Україні змінилася в неприродний спосіб (торік нова влада через тиск на депутатів розвалила фракції парламенту й організувала скасування політичної реформи 2005 року. — "ГПУ"). Тому він обіцяє щось тут реформувати. Але при цьому ніхто не каже, як. Це більше схоже на заспокійливі слова для інститутів Євросоюзу.

Чи зацікавлена опозиція у виході з протистояння?

— Протистояння породжується не повноваженнями, передбаченими Конституцією, а її порушенням. Можна позбавити опозицію будь-яких прав. А ще "краще" — позбавити парламент опозиції.

Для чого потрібна конституційна асамблея?

— Після рішення Конституційного суду (повернення до Конституції 1996 року. — "ГПУ") у нас нема легітимного Основного Закону. Вийти з конституційного глухого кута можна було б через скликання конституційної асамблеї. Її завданням має бути розробка нового Основного Закону й ухвалення його. Але ж Янукович говорить про консультативно-дорадчий орган, який створюється президентом і має підготувати проект закону про внесення змін до Конституції. Насправді це не та конституційна асамблея. Вона має бути органом установчої влади, що розробляє і приймає Конституцію. Після чого цей документ може затвердити лише референдум.

Зараз ви читаєте новину «"Янукович обіцяє щось реформувати. Але не каже, як"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути