вівторок, 23 травня 2017 06:00

Антикорупційне бюро не розслідує справи проти злочинів Фірташа та інших олігархів

— Національне антикорупційне бюро має розслідувати діяльність злочинної організації, яку очолює Дмитро Фірташ. Через підконтрольне йому підприємство "Азот" вона обікрала державний енергоринок на 2 мільярди гривень, — говорить представник фракції "Народний фронт" 37-річна Тетяна Чорновол у Верховній Раді 18 травня.

У квітні вона звернулася до НАБУ.

— Злочинна організація Фірташа залазить у кишені українців через систему облгазів та у співпраці з іншими корупціонерами, які контролюють обленерго, — продовжує Тетяна Чорновол. — Дмитро Фірташ контролює хімічне підприємство "Азот" у Черкасах. Торік разом з олігархами Костянтином Григоришиним та Григорієм Суркісом, які частково володіють Черкаським обленерго, він створив злочинну схему грабунку державного енергоринку.

"Азот" протягом 2016 року замість сплачувати за електроенергію, надавав Черкаському обленерго фінансову допомогу. Пізніше її оформлювали взаємозаліком за спожиту електроенергію. Однак у такому разі ця "фінансова допомога" не потрапляла як спеціальний платіж на рахунки державного енергоринку. В результаті дії такої схеми "Азот" накопичив борг за електроенергію перед державою у розмірі 2 мільярди. Енергоринок мусить надолужувати це і піднімати тарифи для населення. За цей борг не можуть відключити обленерго, тому що це відключення всього населення і підприємств Черкас. Відповідно, людей тримають у заручниках.

Фінансову допомогу Суркіс із Григоришиним вивели через закупівлю фіктивних послуг і товарів. У результаті: обленерго — банкрот, "Азот" — банкрот, державний енергоринок залишився без 2 мільярдів за трошки більше ніж рік діяльності злочинної схеми. Цю інформацію я отримала з офіційних документів Єдиного реєстру судових рішень. Все подала у НАБУ.

Ще раз закликаю Антикорупційне бюро займатися такими корупційними злочинами.

"Керівник НАБУ Артем Ситник 98% кримінальних проваджень реєструє з метою вимагання хабарів. Ними ділиться з головою Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назаром Холодницьким", — пише журналіст-розслідувач Володимир Бойко.

13 квітня 2017 року Верховна Рада в першому читанні проголосувала законопроект №6220 "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу щодо внесення відомостей до ЄРДР та підстави закриття кримінального провадження". За ним до Єдиного реєстру досудових розслідувань не можна буде вносити інформацію про правопорушення, за якими вже є рішення суду, в яких відсутній склад злочину, справу було офіційно закрито, а також у разі декриміналізації статті, інкримінованої підозрюваному. Парламент має його схвалити ще у другому читанні. Ініціатори законопроекту вважають, що він позбавить силовиків можливості впливати на бізнес.

"Одним зі способів отримання хабарів є повторна реєстрація детективами НАБУ в Єдиному реєстрі досудових розслідувань кримінальних проваджень, які вже розслідували і закрили з реабілітувальних обставин (відсутність події злочину, відсутність складу злочину тощо. — ГПУ) органами Нацполіції, податкової міліції, Служби безпеки чи прокуратури, — продовжує Володимир Бойко. — Зараз жодних перешкод для таких маніпуляцій кримінально-процесуальний кодекс не містить, тож клієнта можна "стригти" кілька разів. Але в разі ухвалення законопроекту №6220 Ситнику перед тим, як починати розслідувати кримінальне провадження, яке вже закрили в іншому правоохоронному органі, доведеться кожного разу звертатись до Холодницького з проханням скасувати постанову про закриття справи. Холодницький, цілком природно, поцікавиться, в чому полягає його інтерес. Також документ містить норми, які позбавляють їх можливості "кошмарити" бізнес".

Зараз ви читаєте новину «Антикорупційне бюро не розслідує справи проти злочинів Фірташа та інших олігархів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути