Ексклюзиви
пʼятниця, 24 травня 2019 07:51

Адміністрацію президента очолив адвокат Коломойського

Сьогодні п'ятий день 41-річний Володимир Зеленський працює президентом.

20 травня склав присягу на вірність українському народові у Верховній Раді. Прийняв повноваження Верховного головнокомандувача Збройних сил. Зустрівся з головами парламентських фракцій і груп. І видав указ про дострокове припинення повноважень парламенту й позачергові вибори 21 липня.

До Адміністрації президента відкрили ворота з вул. Банкової і прибрали кордони Нацгвардії, прохід зробили вільним.

Володимир Зеленський звільнив Віктора Муженка з посади начальника Генштабу і призначив на його місце генерал-лейтенанта Руслана Хомчака. Адвокат бізнесмена Ігоря Коломойського Андрій Богдан став главою Адміністрації президента, колега по студії "Квартал-95" Сергій Шефір — першим помічником. А лідер партії "Слуга народу" Іван Баканов — першим заступником голови СБУ. На посаду секретаря Ради нацбезпеки й оборони пішов екс-міністр фінансів Олександр Данилюк. 21 травня президент підписав, а 22 скасував указ про призначення заступником глави АП Олени Зеркаль. Вона працює заступником міністра закордонних справ із питань європейської інтеграції. На цю посаду в Адміністрацію погодився дипломат Вадим Пристайко, голова місії України при НАТО.

— Зеленський призначає людей зі свого оточення, бо не має інших. Розмови про експертну команду, яка готувала реформи, виявилися порожніми, — говорить 45-річний Євген Дикий, науковець, публіцист, колишній командир роти батальйону "Айдар".

— Командою "95 кварталу" намагаються заткнути дірки. Крім неї — є команда Коломойського. Тих не цікавлять другорядні посади. Ігор Валерійович прилетів в Україну. Хоче показати, хто реально нею керує. Призначення Богдана — чіткий сигнал.

Зеленський має спільну психологічну рису з Порошенком. Довіряє тим, кого персонально знає. Між "професіоналом" і "своїм" обере друге. Боїться, що решта кинуть.

Призначення керівником Генштабу генерала Руслана Хомчака — приклад цинізму. На виборах Зеленський дорікав Порошенкові за радянський генералітет. А тепер сам робить на нього ставку. Призначає людину, яка формально відповідала за Іловайську операцію (у боях за Іловайськ Донецької області в серпні 2014 року проти української армії виступили регулярні російські війська. Загинули 459 українських бійців, за офіційними даними. — ГПУ).

Легенда про "нові обличчя" розвіялася. Залишити Муженка було б неправильно з політичної точки. Але на практиці Хомчак — нова людина зі старої команди. Він соратник Муженка. Вони спільно несуть відповідальність і за позитивні зміни в армії, і за негативні. Так і не змогли реформувати верхні ланки військового керівництва, впровадити стандарти НАТО. З одного боку, призначення Хомчака — це гарантія, що не буде відкату, руйнації. З другого — не варто очікувати радикальних позитивних зрушень, реформ і наближення до стандартів НАТО.

На керівні посади треба шукати некорумпованих професіоналів. Задача непроста, у країні — кадрова криза. Брати недосвідчених ризиковано. А більшість досвідчених — із системи, що провалилася. Та за бажання, у 40-мільйонній країні можна знайти. Наприклад, на рівні полковників є бойові спецслужбісти, які не вросли в корупційні вертикалі. Треба шукати не "своїх", а правильних.

"Андрій Богдан не має права обіймати посаду глави АП на підставі Закону "Про очищення влади" (понад три роки працював в уряді Миколи Азарова уповноваженим з питань антикорупційної політики, його посада підпадає під закон про очищення влади, роз'яснили у Мін'юсті. — ГПУ), — пише 44-річна Тетяна Козаченко, голова Громадської ради з питань люстрації при Мін'юсті, у "Фейсбуку".

— Президент ставить себе вище закону і показує на всю країну справжнє ставлення до верховенства права. Тепер нічого не заважає кожному чинити так само: ігнорувати закон".

— Зеленський реально хоче взяти владу у свої руки, — каже політолог Олександр Кочетков, 63 роки. — Запустив перевибори до парламенту. Планує провести туди якомога більшу партію "Слуга народу" та сформувати більшість. Але йому треба призначити "своїх" людей на ключові посади. В Адміністрації президента Зеленському потрібен той, хто професійно розбирається в нашій хитрій юридичній системі. Вміє знаходити в ній шпарини, щоб протягнути потрібні ініціативи, не порушуючи закон. Андрій Богдан — така людина. Добре знається на юридичних аспектах, вміє вирішувати проблеми. Він забезпечуватиме для Зеленського поступове фактичне взяття влади.

Богдан — юрист олігарха Ігоря Коломойського. Був у партійному виборчому списку БПП. Але інші члени партії не хотіли бачити його там саме через зв'язок із Коломойським. Ця співпраця і є головним ризиком його призначення. Але в наших реаліях важко знайти вагомого чиновника, який не стикався би з Ігорем Валерійовичем. Тож маємо стежити, щоб інтереси Коломойського не почали вилазити. Бо виникне невдоволення Зеленським на міжнародному рівні. Насамперед, із боку Сполучених Штатів.

Богдан є компромісним варіантом для усього оточення Зеленського. Ідеальним мав бути такий самий, як Богдан, із його навичками й уміннями, але без зв'язків із попередньою владою та олігархатом.

Зеленському доведеться мінятися

— Окрім війни, є багато бід, що роблять українців нещасливими, — говорить президент 41-річний Володимир Зеленський під час інавгурації 20 травня. — Це шокуючі тарифи, принизливі зарплати і пенсії, болючі ціни, неіснуючі робочі місця. Це медицина, про покращення якої говорять здебільшого ті, хто ніколи не лежав із дитиною у звичайній лікарні. Це міфічні українські дороги, що будуються та ремонтуються тільки у чиїйсь бурхливій уяві. Я можу ще багато чого сказати, але українці хочуть не слів, а дій.

— Промова Зеленського була розрахована на його виборців, — говорить політолог 30-річний Микола Давидюк. — Але не було звернення до еліт. Тому виступ швидше народний, ніж державницький. Намагався сподобатися людям. Це збігається із його образом людини з-поза системи. Поки що він рухається за сценарієм серіалу "Слуга народу".

Не сказав про міжнародний напрямок країни — ні про НАТО, ні про ЄС. А нам не треба забувати про зовнішній вектор. Вистояти наодинці проти Росії практично неможливо.

Помилкою було агресивне звернення до уряду (порадив узяти аркуші й написати заяви про звільнення. — ГПУ). Текст писали не політичні стратеги, а сценаристи "95 кварталу". Але в якийсь момент треба перестати бути кандидатом або персонажем серіалу Голобородьком. І почати приймати державницькі рішення. Йому доведеться мінятися.

Зараз ви читаєте новину «Адміністрацію президента очолив адвокат Коломойського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути