Ексклюзиви
вівторок, 02 жовтня 2012 06:30

Жінка переодягалася сім разів на день

Автор: фото: Наталія Чубенко
  Марина Іванова показує колекцію старовинного одягу на виставці в Музеї історії Києва. Деякі речі такі старі, що реставрує їх по кілька місяців
Марина Іванова показує колекцію старовинного одягу на виставці в Музеї історії Києва. Деякі речі такі старі, що реставрує їх по кілька місяців

Киянка 50-річна Марина Іванова 15 років збирає старовинні сукні та аксесуари. Має близько 300 речей. Виставила їх у Музеї історії Києва.

— Почала колекціонувати старовинні речі, коли викладала курси крою та шиття для студентів, — розповідає Марина Іванова. — Шукала старовинні сумки та шматки старого мережива, щоб показати студентам різні види оздоблення. Тоді ці речі коштували копійки. На Сінному ринку в одної бабусі купила капелюшок 1920 року за 1 рубль і мереживні рукавички за 5 рублів. Тепер вінтажні речі стали популярними, тому коштують дорожче в десятки разів.

На виставці представлені сукні 1820-1920 років. На аукціонах такі продають за $1-5 тис. — 8-40 тис. грн.

— 2007 року на торгах у Парижі купила сукню 1857-го. Початкова ціна була 100 євро, я доторгувалася до 900. Моя ставка була найвищою. А в Лондоні за зелену вінчальну сукню 1860 року віддала 2 тисячі доларів. Із нею мені прислали анотацію на п'яти сторінках. Ця сукня називається "Зелене яблуко", у ній вінчалася Гаріет Гамільтон із Манчестера.

Показує оксамитовий жакет сірого кольору. Купила його на лондонському аукціоні за $400.

— Дама, яка його носила, була мініатюрною. Зростом 1,45 метра, талія — 49 сантиметрів. Вона викладала в школі для сліпих дітей. Була акуратною, бо на жакеті — жодної плями. Але в місцях згинів він сильно витерся.

Багато суконь не можу виставити, бо віддала на реставрацію. Старі речі здебільшого всі зберігають на горищах, на багатьох є плями від іржі та грибок. Намучилася з бальною сукнею з кісеї 1820 року. Полотно тонке, від старості майже розпадалося. Відновлювала його два місяці із реставратором із Музею Ханенків.

Раніше жінки переодягалися по п'ять-сім разів на день. Уранці ходили в халаті й нічній сорочці, на чай вбиралися в домашню сукню, гостей приймали у платті для прийомів, на навчання ходили в діловому, а ввечері одягали бальну. Кількість нарядів залежала від благополуччя і достатку родини. У моєї бабусі лише зимових спідниць було 35.

Старовинні сукні мають у талії 48 сантиметрів

Манекени для платтів Марина Іванова робить із пап'є-маше.

— Коли вдягала ці сукні на фабричні манекени, вони розлазилися по швах. Найменший сучасний манекен має в талії 51 сантиметр, а сукні — 48-50. Чоловік часто свариться, що на своє захоплення витрачаю так багато грошей. Якось купила на аукціоні сукню за 500 доларів, а на таможні за неї треба було віддати ще 300. Він почав мене вмовляти: "Для чого такі гроші за неї платити? Давай повернемо, і не буде ніякої мороки". Але таки заплатили. Тепер чоловік знає: замість нової кофтинки мені краще подарувати старовинну сумку чи сукню.

 

Зараз ви читаєте новину «Жінка переодягалася сім разів на день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути