вівторок, 28 лютого 2017 00:30

"Завжди стукаю у двері перед тим, як увійти до палати"
2

Сергій Нестеренко з Дніпра готується до операції. Десять років працює хірургом у Сполучених Штатах Америки
Фото: фото надане Сергієм Нестеренком
за даними міжнародних агенцій із працевлаштування

— Зарплата дозволяє забути про гроші. У Штатах не відчуваєш себе злодієм, який вимагає гроші з пацієнтів. Майже всі люди можуть оплатити своє лікування. Бо є страхова медицина, — розповідає лікар 38-річний Сергій Нестеренко з Дніпра. 10 років працює хірургом у Сполучених Штатах Америки.

— Український диплом визнають. Але для роботи головне отримати ліцензію. Для цього ­проходять додаткове навчання — резидентуру. Воно триває від трьох до семи років, залежно від спеціальності. Під час навчання платять зарплату близько 45 тисяч доларів на рік. Ще окремо здають клінічний іспит. Він платний, коштує 5 тисяч доларів. Оцінюють знання мови. Під час іспиту лікар спілкується з акторами, які грають роль пацієнтів. Вони потім ставлять оцінки.

Професія лікаря у США вважається однією з найбільш оплачуваних. Отримують у середньому близько 150 тисяч доларів на рік. При цьому американці часто скаржаться на важку працю, погані умови. Кажу колегам — ви не розумієте, що насправді означає погані умови. У Штатах роб­лю три-чотири операції на тиждень. На це маю два дні. Хочу збільшити до п'яти-шести. Ще три дні приймаю пацієнтів і чергую у відділенні. Стосунки з керівництвом інші, ніж удома. Тут немає професорських обходів, під час яких лікаря принижують перед пацієнтом. Немає завідувача відділення, який вказує, кого оперувати і чекає за це "вдячності". Завжди стукаю у двері перед тим, як увійти до палати. Тут так заведено.

У нас пацієнтів часто залякують хворобами, призначають непотрібні процедури, ліки. Все заради грошей. Якось був на міжнародних курсах із хірургії хребта у Клівленді, спілкувався з ізраїльськими лікарями. Один розповів, що приїздять пацієнти з України. Їм удома кажуть, що паралізує без операції. А вона взагалі не потрібна.

Зараз ви читаєте новину «"Завжди стукаю у двері перед тим, як увійти до палати"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути