Ексклюзиви
вівторок, 06 лютого 2018 07:15

За 2,5 години до старту задрімав

— Щоб мати гарне здоров'я, багато тренувався. Обрав біг, бо це — найдемократичніший вид спорту, — казав Леонід Каденюк в інтерв'ю нашому виданню 2010 року.

У парку "Царське село" на столичному Печерську Леонід Каденюк щоранку пробігав понад 10 км. Любив футбол, волейбол, баскетбол, ручний м'яч. Розповідав, що перед польотом у космос, крім фізичних навантажень, готували і психологічно.

— Однією з умов польоту було знання англійської, — згадував. — Довелося швидко її опанувати, бо у школі та вузах вивчав французьку. У перші дні після приїзду треба було запитати дорогу в готель. Звернувся до чоловіків, які заправляли машину. "Вам — налево", — відповіли російською.

Леонід Каденюк полетів у космос 19 листопада 1997 року на борту американського корабля "Колумбія".

— Був спокійний. За 2,5 години до старту задрімав, — казав він. — У космосі найприємнішим потрясінням була невагомість. Можна перекидатися, як хочеш. Коли заплющуєш очі, таке враження, що нема тебе, тільки свідомість. Вирішив навчитися ходити по стелі. Робив це хвилин 10.

Згадував, як зустрічався з Папою Римським Іваном Павлом II. 2001-го він приїжджав до України з офіційним візитом.

— Папа дрімав у кріслі. До нього вишикувалася черга з міністрів та інших чиновників. Він руку потисне й далі кимарить. Коли я підійшов, президент сказав: "А це — наш космонавт". Папа прокинувся, його очі загорілися. Простяг мені руку й довго тримав у своїй. Гарною українською сказав: "Мені дуже приємно бачити космонавта. Як там у космосі?"

Через розлучення відрахували із загону космонавтів

10 років Леонід Каденюк прожив у шлюбі з Людмилою Колеватовою. 1983-го вирішив розлучитися.

— Я знав, що через це можу не полетіти в космос. Але зважився, бо скандали — не для мене, — казав він. — І мене таки відрахували із ­загону космонавтів. Валентина Терешкова (перша жінка-космонавт у Радянському Союзі. — ГПУ) казала: "Не переживай, будемо залагоджувати". За рік мене прийняли назад.

Удруге Каденюк побрався з викладачем англійської мови Вірою Юріївною. Їхній син 33-річний Дмитро — юрист. Разом виховували також її сина Костянтина від першого шлюбу. У шлюбі з Людмилою мали сина. 46-річний Володимир живе в Росії.

Зараз ви читаєте новину «За 2,5 години до старту задрімав». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути