вівторок, 23 січня 2018 05:40

"Викликали у школу. Скаржилися, що діти слухають Каріну, а не вчителя"

Автор: МИКОЛА КАРНАРУК
  Каріна Солод грає на фортепіано і займається вокалом із п’яти років. Позаторік брала участь у вокальному шоу ”Голос. Діти”
Каріна Солод грає на фортепіано і займається вокалом із п’яти років. Позаторік брала участь у вокальному шоу ”Голос. Діти”

— Найбільше мрію, щоб зір відновився. Хочу побачити маму, — каже 11-річна Каріна Солод із Черкас. Перестала бачити у 6 місяців. Займається вокалом і грає на фортепіано. Минулого місяця здобула гран-прі на Міжнародному фестивалі-конкурсі української пісні та романсу, що проходив в Ізраїлі.

— Запрошення Каріна отримала від арт-директора фестивалю Олени Джейко, — розповідає мати дівчинки 32-річна Тетяна Солод. — До складу журі увійшли педагоги Єрусалимської академії — вихідці з України. Донька співала там "Черемшину". Її виконували ще кілька учасників. Та членам журі найбільше сподобалося виконання Каріни. Вручили їй гран-прі.

Каріна Солод почала співати у 1,5 року.

— Мій дідусь наспівував їй, а вона за ним повторювала, — каже Тетяна. — Опісля співала всюди. В початкових класах навіть на уроках. Бувало, викликали у школу. Скаржилися, що діти слухають Каріну, а не вчителя.

Вокалом дівчинка займається тричі на тиждень. Має дипломи й нагороди музичних конкурсів і фестивалів. Зокрема "Кришталева зірка", "Підкори сцену", "Соловейко України", "Морська перлина", "Штурм", "Осінній зорепад". Позаторік брала участь у третьому сезоні шоу "Голос. Діти".

— Переслухала в інтернеті всі випуски "Голосу", — розповідає Каріна. — Знайти їх допомогла молодша сестричка. Вероніка підводила курсор, а я писала назву програми. Сказала мамі і своєму педагогу з вокалу Наталії Дмитрівні, що хочу поїхати на "Голос. Діти". Ми підготували дві пісні. На "сліпому" прослуховуванні співала "Черемшину". Тренери не повернулися, та я не засмутилася. Сказала зі сцени: "Прийшла подарувати вам посмішку, радість і пісню". Тіна Кароль, Монатік і Потап вийшли на сцену. Обіймали мене і цілували. Потім Потап взяв на руки і поніс за куліси. Маму заспокоювала: "Нічого страшного. Приїдемо наступного разу, і все у мене вийде".

Каріна наспівує пісню "Ой служив же я у пана". Коли їй було півроку, лікарі діагностували атрофію зорового нерва і синдром Морсьє. Роки лікування в Україні не дали результату.

— Після виступу на "Голос. Діти" редактор програми запропонував допомогу каналу у зборі грошей на лікування Каріни, — каже Тетяна Солод. — Спочатку відмовлялася, бо звикла розраховувати лише на себе. Але заради доньки і її майбутнього переступила через свою гординю й погодилася. Була шокована, коли на карту почали надходити гроші. Виявилося, що доля моєї дитини небайдужа й зовсім чужим людям.

2016-го Каріну обстежили ізраїльські лікарі. Офтальмолог звернула увагу, що на свій вік донька має маленький зріст. Направила до ендокринолога. Під час обстеження виявили брак гормону росту. Щоб його відновити, приписали курс лікування. Препарат потрібно колоти щодня впродовж шести років. Одна ампула коштує 270 доларів. Її вистачає на 10 днів.

За допомогою різних медпроцедур намагаємося стимулювати роботу очного нерва.В Єрусалимі виготовляють спеціальне пристосування до окулярів — оркам. Воно допомагає незрячим обходитися без сторонньої допомоги — передає інформацію із смартфона в навушник. Такий прилад коштує 3,5 тисячі доларів. Хочемо його придбати.

Був час, коли в мене опустилися руки, бо лікування не давало ніяких результатів. Такого більше ніколи не буде. Все робитиму заради майбутнього своєї дитини.

Тетяна Солод — майстер з нарощування вій. Працює на двох роботах. З чоловіком розлучилася 2011 року. Каріну та молодшу доньку 8-річну Вероніку виховує сама. Допомогти родині Солод зібрати гроші на лікування Каріни можна, переказавши кошти на картку Приватбанку 5168 7573 1749 9012 (отримувач — Солод Тетяна Володимирівна).

"Більшість педагогів нам відмовляли"

Каріна Солод почала займатися вокалом у 5 років.

— Більшість педагогів нам відмовляли, — говорить мати дівчини. — Працювати з Каріною погодилася Наталія Субботова зі студії естрадної пісні "Нон-стоп" Центру дитячої та юнацької творчості.

Наталія Дмитрівна раніше не мала досвіду роботи з незрячими дітьми.

— Довелося розробляти метод навчання на пробах і помилках, — каже вона. — Хотілося, щоб все було правильно: в жестах, артикуляції, техніці вокалу. Каріна спочатку не розуміла, що від неї вимагають. Я почала уявляти себе на її місці. Врешті ми знайшли спільну мову. Тепер Каріна мене розуміє з півслова.

Зараз ви читаєте новину «"Викликали у школу. Скаржилися, що діти слухають Каріну, а не вчителя"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути