Ексклюзиви
вівторок, 14 листопада 2017 05:25

"Вийшов у дворик прогулятися, там його схопив інсульт"

Автор: www.glavcom.ua
  Солдат Володимир Караташ сім років відбував покарання в радянських таборах суворого режиму. Після звільнення закінчив Одеський університет. 25 років працював учителем англійської мови. Був учасником Революції гідності. Збирав кошти для бійців АТО
Солдат Володимир Караташ сім років відбував покарання в радянських таборах суворого режиму. Після звільнення закінчив Одеський університет. 25 років працював учителем англійської мови. Був учасником Революції гідності. Збирав кошти для бійців АТО

Вояка Української повстанської армії, учасника Кенгірського повстання Володимира Караташа поховали в Одесі 6 листопада. Помер від інсульту на 92-му році.

— Володимир Михайлович вийшов у дворик прогулятися, там його схопив інсульт. Другий за рік. Довго не мучився, помер швидко, — каже історик Роман Коваль, 58 років.

До Організації українських націоналістів Володимир Караташ вступив 17-річним. Після арешту був засуджений до восьми років позбавлення волі. Покарання відбував у таборі суворого режиму "Речлаг" у Воркуті. Працював на шахті. Створив підпільну групу, з якою планував повстання і втечу. За "організацію і керівництво антирадянською групою українських націоналістів" Володимира Караташа засудили до розстрілу. П'ять місяців провів у камері смертників. Його розстріл імітували вісім разів.

— Не з'їхати з глузду в камері смертників мені допомагали Тарас Шевченко, Леся Українка й Іван Франко. 40 сторінок "Гайдамаків" і досі знаю напам'ять, — казав Володимир Караташ.

Після смерті Сталіна розстріл замінили на 25 років тюрми й концтаборів. Етапували у табір суворого режиму "Степлаг" у казахстанському селищі Кенгір. 1954-го брав участь у Кенгірському повстанні — наймасштабнішому бунті в'язнів ГУЛАГу.

— Під час повстання було так, наче в нас на Майдані: всі — рідні, всі — свої. Ми руйнували мури, що розділяли сектори табору, будували барикади зі стільців і лавок з їдальні. Ми протрималися 40 днів. Але коли я побачив, як танки розчавлюють жінок, як пострілами снайперів було вбито 200 з гаком наших вартових, зрозумів — революція закінчилася, — згадував Володимир Михайлович.

Під час повстання Караташ познайомився з майбутньою дружиною Ганною Лук'янівною. Встиг витягнути її з-під гусениць танка. Виховали сина Михайла й доньку Оксану. Обоє працюють лікарями в Одесі.

На волю Володимир Караташ вийшов 1956 року. Закінчив Одеський університет. 25 років працював учителем англійської мови. Написав три книжки спогадів. За останню — "На барикадах Кенгіра" отримав премію ім. Євгена Маланюка.

Зараз ви читаєте новину «"Вийшов у дворик прогулятися, там його схопив інсульт"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути