Ексклюзиви
середа, 25 липня 2007 18:49

Володимир Шпак вільний від грошей, їжі та одягу

Автор: фото: Наталія ПАВЛЕНКО
  Художник Володимир Шпак вважає себе вільним художником. Заробляє від випадку до випадку
Художник Володимир Шпак вважає себе вільним художником. Заробляє від випадку до випадку

Володимир Шпак, 52 роки, з Генічеська Херсонської області у заляпаній фарбою голубій сорочці малює східний сюжет на стіні недобудованої узбецької чайхани. Повз нього снують будівельники. Щоб не заважати їм, виходимо у коридор. Володимир підсовує стілець, сам умощується на жовтій пластмасовій каністрі. Говорить російською, часто повторюючи "в смысле".

— Тут підробляю, — пояснює. — А так я вільний художник, скульптор. Заробляю від випадку до випадку. Мій учитель по життю, який отруїв мене мистецтвом, — Микола Писанка. Був великим художником, а жив на мізерну пенсію, на якісь підробітки. Одні брюки носив 15–20 років, поки вони не стиралися. І я вільний від грошей, їжі, одягу. Можу жити на хлібі, картоплі й чаї. Це добре, що зараз є секонд-хенди й можна за 3–5 гривень купити пристойну сорочку. Але ж зовсім без грошей не проживеш, тому й перебиваюся випадковими заробітками, — натягує окуляри на лоба.

Розповідає, що працює зараз над місцевими сюжетами.

Гітлер із генералами камбалу їдять, бички, помідорчики

— Хочу в живописі й кераміці зобразити Азовське море й тутешніх людей. Генічеські рибаки — це суміш греків, вірмен, турків. Які байки вони травлять! Якось на 9 травня я писав біля моря етюди. Підійшли рибаки з балабухи (великий рибальський човен. — "ГПУ"). Присіли, розговорилися. І один дідусь розповів, як у кінці війни першим у рейхстаг зайшов. А там — Гітлер із генералами. Камбалу їдять, бички, помідорчики. Адольф питає: "Англічанин?" — "Генічанин". Сіли вони разом, за перемогу випили, — сміється. — Зараз таких рибалок майже немає. А торговки рибою! У нас кажуть, що генічеська торговка — це повна пазуха цицьок і оберемок сраки. Я недавно зобразив гротескну скульптуру: три жінки, у яких риба стирчить з декольте, з-під спідниць. На виставці підходить знайомий: "Так це ж мої сусідки! Викапані. Ото якби вони побачили!".

Шпак розказує, що влаштовує собі екстремальні ситуації:

— Я не жінкоподібний художник із бантиком на шиї. Справжній художник має бути мужиком, воїном. Раз ішов від Дніпра до Генічеська — це 100 кілометрів, дві доби на морозі у грудні. Зупинитися ніде, їжі в мене нема, тільки дві фляжки з водою. А в середині 80-х зробив заплив у море на 10 кілометрів. Зі зворотною дорогою 20 виходить. Як виплив уранці, то рівно через добу повернувся. Посеред моря стали судороги зводити, хоча ніколи раніше цього не було. Уже з життям попрощався, але боротися не припиняв. Сам себе розтирав. Як залишалося кількасот метрів до берега, ноги мов мотузками скрутило. Спускався на дно, там не більше трьох метрів, відштовхувався і плив. Відчуваєш внутрішню радість, що встояв. Давайте до моря пройдемося, бо тут дуже жарко, — пропонує. — Сьогодні бачив знайомого на "мерседесі" і запитав самого себе: чи хотів би бути на його місці? У жаху відсахнувся: ніколи. Це не моя доля. Краще десять картин намалювати, ніж машину купити, — запевняє Володимир.

Згадує, як торік запросили викладати живопис синові одного з колишніх губернаторів Дніпропетровської області.

— У нього син Павлик, 12 років. Хороший, розумний хлопчик. У батька ранчо на Арабацькій стрілці. Там ми й зустрічалися. Перший раз потрапив до нього на годину. Біля хлопця 10 няньок, усі забаганки його виконують. Але кожна хвилина розписана. Він такий нещасний, що сам собі не належить. Я побув там і більше не хотів повертатися в атмосферу хижаків. А моя мама каже: "Ти маєш подарувати йому якусь свою роботу. Хлопчина не знає, що таке природа, що таке життя. Пам"ятаєш, як ви бігали купатися, як поверталися поночі і засинали, не встигнувши роздягнутись? Ви були щасливі. А він цього не знає". Я відвіз йому саморобний свисток і розповідав, яким має бути чоловік. Головне — справедливим до себе і людей. Казав, що навіть у каміння раз на добу б"ється пульс. Павлик дякував мені довго. Охоронці мало в басейн не попадали, коли побачили, як їхній барчук якомусь лисому дядькові кланяється. Після того зустрічі припинили. Там камери скрізь стояли. Вони відчули, що я забираю у них дитину.

Запитую, де познайомився з дружиною. Володимир зупиняється на перехресті.

— Дивно, що ви саме зараз запитали. Он бачите зупинку? У 86-му 13 липня був такий же сонячний день. Я їхав зі знайомим. А біля зупинки як закричу: "Зупини!". Вулицею йшла дівчина з величезними блакитними очима. "Здрастуйте", — кажу. — "А я вас не знаю, я поспішаю на роботу". — "А я вас увечері зустріну". Я вирахував, що вона має працювати в районі телеграфу. Увечері години дві чекав. Усе літо присвятив тому, щоб її завоювати. Ми живемо разом 21 рік, і я їй постійно кажу: давай розбіжимося, щоб ти могла влаштувати своє життя. Я на ній паразитую постійно. Це тому, що Оля має постійну роботу, а я — ні. Але вона сміється: "Мені буде сумно без тебе".

Спускаємося до міського пляжу. Видно надувні гірки й чути вереск малечі.

— У мене є 17-річний син, Володимир Володимирович, — каже Шпак. — Такий рудий, що я називаю його Сарматом. Одного разу, коли він був малим, я пішов із ним до свого вчителя Миколи Писанки. Вовочка у нього запитав: "Ви художник? А моя бабуся каже, що ви — остання сволоч і скотина, коли дзвоните до нас після одинадцятої і я сплю".

Співає мобільник.

— Олечко, я зараз буду, — каже Володимир у трубку.


1955, 21 березня — Володимир Шпак народився в Генічеську Херсонської області

1966 — познайомився із художником Миколою Писанкою, став його учнем

1986 — одружився з телеграфісткою Олею, яка мала 6-річну доньку Лілю від першого шлюбу

1990 — народився син Володя

1996 — помер Микола Писанка

2005 — створив із дружиною фонд імені Писанки, стали обоє викладати на станції юних техніків

Одну свою картину Володимир Шпак продає за 150–400 доларів


Зараз ви читаєте новину «Володимир Шпак вільний від грошей, їжі та одягу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути