Ексклюзиви
четвер, 21 лютого 2008 18:43

Володимир Хахель змайстрував велосипед для найвищої людини світу

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Киянин Володимир Хахель велосипед для найвищого українця Леоніда Стадника виготовляв 4 місяці. Каже, потратив на нього лише 50 гривень
Киянин Володимир Хахель велосипед для найвищого українця Леоніда Стадника виготовляв 4 місяці. Каже, потратив на нього лише 50 гривень

Киянин 59-річний Володимир Хахель зробив найвищий велосипед у світі. Він хоче подарувати його 37-річному Леонідові Стаднику, якого вважають найвищим чоловіком світу. Велетень живе в селі Подолянці Чуднівського району на Житомирщині.

— По телевізору Леонід скаржився, що йому важко добиратися в райцентр. Їде зігнутим у рейсовому автобусі, а в легкові машини не влізає. Я прокинувся серед ночі й думаю: треба людині приємне зробити. Встав і накреслив велосипед, — розповідає Володимир Хахель.

Під пам"ятник Григорію Сковороді в Києві винахідник під"їжджає на звичайному велосипеді. Резина переднього колеса пофарбована у фіолетовий колір, заднього — у зелений. Ідемо до кафе "Пузата хата". Велосипед чоловік залишає без нагляду на вулиці.

— А кому він треба? — спирає його об стовп. Плетений светр на Володимирові біля шиї дірявий.

Розповідає, що на 23 лютого збирався відвезти велосипед Стадникові в село, за 200 км. Але передумав. Подарує його 24 лютого в Броварах. Туди Леоніда запросила одна зі київських спортивних організацій.

Веломашину для Стадника Володимир майстрував чотири місяці. Каже, потратив 50 грн.

— Я маю освіту інженера. Навчався у Київському політехнічному інституті. За ніч робив кілька курсових робіт на замовлення. За одну брав 10 рублів, — розповідає чоловік.

Велетенський велосипед удвічі більший від звичайного. Його довжина 2 м 30 см, а висота 1 м 40 см. Розрахунки Володимир робив за фотокарткою велетня:

— Поміряв Стадника, потім себе. Вирахував, наскільки він більший від мене, і накреслив схему.

Перед кермом майстер вчепив дипломат, він слугуватиме багажником.

— Я знаю, що Леонід працює ветеринаром. Треба ж йому інструменти десь возити, — турбується.

У Хахеля є ще три звичайні велосипеди.

— Чотири роки тому друг Григорій з Ірпіня подарував мені перший велосипед. Він у нього все одно в курнику валявся. Я трохи поїздив, і його вкрали, мабуть, сусіди. У мене погані сусіди, нар-ко-ма-ни, — говорить тихо по складах. — Міліція сказала, що якби коштував 650 гривень, шукали б. Наступні велосипеди вже робив ексклюзивні. Розмальовую раму або ставлю переднє колесо значно більше за заднє.

У мене погані сусіди, наркомани

Говорить, що раніше їздив на 401-му "москвичі".

— Купив 1980-го, два роки лагодив. Через 19 років поїхав у місто Носівка, до друга, допомогти копати картоплю. Машину поставив у Києві на Борщагівці, під будинком іншого товариша. Приїжджаю, а "москвича" нема. Може, товариш украв, він випити любить, — міркує Хахель. — У суд хотів подати, але треба було адвоката, який би грамотно українською мовою заяву написав. Я ж білорус.

ВОЛОДИМИР Хахель мешкає сам в однокімнатній квартирі на околиці Києва. Його батьки померли в Білорусі.

— 2002-го від раку легень помер і старший на 8 років брат Коля. Він курив із третього класу. Був військовим, служив на Камчатці, у Чехословаччині. У нього залишилися донька і дружина. Ще я маю молодшу на три роки сестру Валентину. Вона живе в Оренбурзі.

Каже, замолоду часто їздив до сестри. Трохи зустрічався з її сусідкою Наталею Морозовою. Вона вчилася на біолога в Оренбурзькому педагогічному інституті.

— Наталя хотіла, щоб ми одружилися. Її батько допоміг би мені перевестися в Оренбург. Але я щось злякався, — зізнається чоловік. — Тепер Наталя вже заміжня, виїхала в Тюмень.

Розповідає, що мав й інших жінок, але до одруження не доходило, бо "не наполегливий".

— По сусідству живе моя однолітка Люба, яка ще не була заміжня. Недавно ми їздили разом у Пирогово, зробив їй фотосесію, — червоніє чоловік. — Я надіюся на випадок і вірю в любов із першого погляду.

Каже, що, хоч і неодружений, вдома підтримує чистоту і любить готувати:

— Найбільше подобається гороховий суп. Хоч і білорус, але борщ у мене теж добре виходить.

1949, 7 серпня — Володимир Хахель народився у с. Прудинки Верхнедвинського р-ну Вітебської обл. Білорусі в родині шофера й колгоспниці
1969 — закінчив Вітебський станково-інструментальний технікум; служив у Коломиї на Івано-Франківщині
1971 — вчився у політехнічному інституті в Києві; до 1999-го — інженер на заводі ім. Корольова
1978 — купив у Києві квартиру
1980 — придбав "москвич"; за 19 років його вкрали
2004 — друг подарував  перший велосипед
з 2002-го — охоронець у одній з київських фірм, що виробляє металопластикові вікна

Зараз ви читаєте новину «Володимир Хахель змайстрував велосипед для найвищої людини світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути