Ексклюзиви
вівторок, 20 березня 2018 05:45

Онучка Михайла Драгоманова померла уві сні

Автор: WWW.RADIOSVOBODA.ORG
  Наталія Драгоманова з 1943 року жила в угорському Будапешті. Працювала піаністом у балетній школі
Наталія Драгоманова з 1943 року жила в угорському Будапешті. Працювала піаністом у балетній школі

Дві доньки, п'ятеро онуків і 12 правнуків залишилися у 96-річної Наталії Драгоманової. Померла уві сні в угорському Будапешті. Була онукою вченого Михайла Драгоманова та внучатою племінницею поетеси Лесі Українки.

— Наталія Світозарівна ніколи не скаржилася на здоров'я, — розповідає голова Товариства української культури в Угорщині 59-річна Ярослава Хортяні. — До останнього була активна і сповнена сил. За день до смерті я розмовляла з нею. Вона мала багато планів на майбутнє.

Наталія Драгоманова народилася у Києві. Вступила на геологічний факультет Київського університету. 1943 року вийшла заміж за угорського історика Арпада Бартаї та переїхала до Будапешта, Угорщина. Працювала піаністом-акомпаніатором у балетній школі. Заснувала Товариство української культури. З 1995 року видавала часопис "Громада". Перекладала угорською поезії Тараса Шевченка та Лесі Українки. Була ініціатором установлення меморіальних дощок і пам'ятників українським культурним діячам.

— Пані Наталія дбала про українську спільноту в Угорщині. Казала: "Навіть, якщо в нас не буде грошей, мінімум, що ми повинні мати — це українську недільну школу і свій друкований орган", — додає Ярослава Хортяні.

Зараз ви читаєте новину «Онучка Михайла Драгоманова померла уві сні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути