понеділок, 25 лютого 2008 15:40

Віталієві Цвєткову пересадили нирку сестри

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Віталій Цвєтков з міста Рені на Одещині в Інституті хірургії імені Шалімова після пересадки нирки. Поруч із ним донор — його сестра Світлана — та її сестра-двійняшка Ольга
Віталій Цвєтков з міста Рені на Одещині в Інституті хірургії імені Шалімова після пересадки нирки. Поруч із ним донор — його сестра Світлана — та її сестра-двійняшка Ольга

31-річному Віталієві Цвєткову 13 лютого в Інституті імені  Шалімова в Києві пересадили нирку. Її дала сестра Світлана, 29 років. Вони приїхали до столиці з міста Рені Одеської області.

Віталій і Світлана лежать в палаті на сусідніх ліжках. Біля чоловіка чергує 26-річна дружина Ольга. Біля Світлани — 29-річна сестра Ольга: вони двійнята.

— Учора ми плакали, стогнали: рана боліла, живіт здувався. А сьогодні вже веселі, — каже Віталій.

— Операцію кожному робили три години. У мене вирізали нирку, заморозили її. І лише після цього вживили Віталіку, — розповідає Світлана.

Запитую, чи не страшно було перед операцією.

— Та зовсім ні, — хитає головою жінка. — Наркоз укололи, і я відключилася. Перед тим молилася, аби все пройшло благополучно. Коли виписали з реанімації, одразу змусили ходити, щоб кишковик почав працювати. Три дні я нічого не могла їсти.

— А Віталіка я вже на другий день годувала, — каже дружина Ольга. — Йому гормони колють, від яких їсти хочеться.

— Приймаю щодня по 25 пігулок, — продовжує чоловік. — Усе життя доведеться пити таблетки для зниження імунітету, щоб організм не відштовхував чужий орган.

Говорить, що хворий 12 років, але не здогадувався про це.

— Нирки не боліли. Лише голова, — пояснює він.

В одеській лікарні Віталієві Цвєткову поставили діагноз "гломерулонефрит".

— Що це за хвороба, ніхто не пояснив. Тільки тут дізнався, що мені не можна було калію. Я люблю банани, багаті на калій. Їв їх регулярно.

— А я відваром петрушки Віталіка поїла, — хапається за голову дружина. — Тричі на день заварювала. Цього теж не можна було.

Віталій вважає: якби в Одесі його правильно лікували, обійшовся б без операції.

— Навряд чи, — коментує завідувач відділення трансплантології нирки Інституту Владислав Закордонець. — У Віталія хвороба, при якій нирки зморщуються. Але якби його почали вчасно лікувати, операцію можна було б віддалити.

Багато жінок народжують з однією ниркою. І я народжу

Про операцію чоловік дізнався в Миколаєві, куди поїхав порадитися з лікарями. Світлана, не роздумуючи, запропонувала братові свою нирку.

— Дітей у мене поки що немає. Але багато жінок народжують з однією ниркою. І я народжу, — каже вона.

До Києва Цвєткових привіз знайомий невропатолог Юрій Дрогой. Чоловік є власником мережі аптек у Миколаєві.

— Юрій домовився з лікарями. Ми досі не знаємо, скільки коштує операція. Сказав, хай нас це не турбує, — розповідають брат і сестра.

Віталія та Світлану планують виписати за два тижні. Цвєтков — художник: малює ікони та картини, чеканить для них рамки. Родина живе з продажу його робіт. Колись він працював фельдшером швидкої допомоги.

— 14 лютого в Ізмаїлі відкрили виставку. На ній були ікони Віталія. Подзвонили нам, кажуть: готуйте документи для вступу до Спілки художників України, — розповідає дружина. — Але нам зараз не до цього.

Ольга працювала вчителькою англійської та німецької мов.   Нині в декретній відпустці, доглядає 1,5-річного сина Іллю.

Щороку в Україні виникає потреба в пересадках 1500 нирок. Але виконують лише 110–120 таких операцій. У регіонах бракує центрів трансплантології.

— Нещодавно жінці пересадили нирку її чоловіка. Хоча групи крові в них були різні, орган підійшов, — каже Владислав Закордонець. — А рік тому я вперше в Україні пересадив нирку дорослого — 20-річного чоловіка — його 2-річній племінниці. Дівчинка нормально розвивається.

1976, 3 грудня — Віталій Цвєтков народився в м. Ізмаїл на Одещині
1978 — з"явилися на світ сестри-двійнята Ольга та Світлана
1995 — закінчив Миколаївське медучилище
1999 — познайомився з Ольгою
2005 — одружилися; отримав III групу інвалідності
2006 — закінчив філію Київського університету культури, факультет дизайну
2008, 13 лютого — пересадили нирку від сестри Світлани

Зараз ви читаєте новину «Віталієві Цвєткову пересадили нирку сестри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути