Ексклюзиви
четвер, 20 лютого 2020 05:35

Віктор Токарський відмовився від ампутації ноги

Автор: УНІАН
  Біолог Віктор Токарський викладав у Харківському університеті імені Василя Каразіна. 2004 року започаткував проведення Дня бабака в Україні
Біолог Віктор Токарський викладав у Харківському університеті імені Василя Каразіна. 2004 року започаткував проведення Дня бабака в Україні

На 65-му році у Харко­ві не стало вченого Віктора ТОКАРСЬКОГО. Він доглядав бабака Тимка на біологічній станції в селі Гайдари Зміївського району на Харківщині. З 2004 року "перекладав" його прогнози.

— Останнім часом Віктор Арсентійович боровся з трьома хворобами — подагрою, порушенням кровотворення і раком, — розповідає колега Дмитро Шабанов, 52 роки. — Ми збирали кошти на його лікування. Вдалося зупинити ріст пухлини. Та стан погіршився — вдарила по суглобах подагра. Лікарі пропонували ампутувати ногу. Віктор Арсентійович відмовився й почав лікування уражених суглобів. 1 лютого, в черговий День бабака, з лікарні під розписку приїхав на біо­станцію. Після цього опинився в реанімації.

Попри хвороби, Віктор Арсентійович не припиняв працювати. Минулої осені виступав на конференції на Шацьких озерах. Наполягав на необхідному для збереження бабаків режимі охорони степів. Узимку підготував до друку чергову книжку.

Після закінчення Харківського університету Віктор Токарський працював інженером біологічної станції в селі Гайдари. Зібрав чималу колекцію бабаків з усіх куточків Євразії. З 1993 року викладав на кафедрі зоології та екології хребетних тварин Харківського університету. Був одним із творців Дворічанського національного природного парку на Харківщині.

— Я знав професора з 2011-го, коли саме створювали парк, — каже директор установи Максим Височин. — Склалися дружні стосунки. Віктор Арсентійович по-батьківськи всім допомагав. Востаннє бачив його наприкінці грудня. Був уже дуже хворий.

Зараз ви читаєте новину «Віктор Токарський відмовився від ампутації ноги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути