Ексклюзиви
четвер, 31 липня 2008 15:49

Ветеранів війни ховають за рахунок держави

"Мій дідусь, Леус Леонід Пилипович, помер 12 липня 2007 року, — пише Наталія Кириченко із Чернігова. — Він був інвалідом Великої Вітчизняної війни І групи, що давало йому право на отримання пільг при похованні. У Чернігівському військовому комісаріаті надали квитанцію на безоплатне поховання у розмірі 416 грн і почесний кортеж. У комунальному підприємстві "Спецкомбінат КПО" відмовили в повному використанні суми. Аргументували це тим, що поховання здійснюватимуть не в місті, доставки машиною тіла на кладовище теж не буде. Я навіть доплачувала 82 грн за хрестик на кришку труни, металевий хрест і напис на ньому. Усього з пільгової суми використали 214 грн. На прохання пояснити, куди перерахували решту, відповіли, що вартість ненаданих мені послуг залишилася в міському бюджеті. Прошу розібратися".

— Військовий комісаріат уповноважений на підставі військового квитка лише видати довідку про те, що померлий є учасником бойових дій 1941–1945 років, — запевнила Людмила Задворна, 50 років, заступник начальника з економічних питань комунального підприємства "Спецкомбінат КПО" в Чернігові. — Тому не могли видати довідку на 416 гривень.

Згідно зі ст. 14 Закону України "Про поховання та похоронну справу" безплатно ховають інвалідів війни, учасників бойових дій. Ритуальні пільги мають Герої Радянського Союзу, повні кавалери ордена Слави, особи, нагороджені чотирма й більше медалями "За відвагу", Герої Соціалістичної Праці, удостоєні цього звання за працю в період Великої Вітчизняної війни 1941–1945 років. Безплатно похоронять також Героїв Соціалістичної Праці, Героїв України, повних кавалерів ордена Трудової Слави.

За рахунок держави оформлять договір-замовлення на організацію і проведення похорону, нададуть труну, вінок із траурною стрічкою і привезуть поховальні предмети, нададуть автокатафалк і один автобус супроводу, перенесуть труну з тілом померлого до будинку й до місця поховання, викопають могилу. У Києві ще й безкоштовно проведуть кремацію тіла й поховають урну з прахом. Усі додаткові послуг рідні покійного мусять замовляти за власні кошти.

— Якщо від котроїсь із послуг відмовляються, гроші за неї не повертають, — пояснює Задворна. — Кириченко відмовилася від перенесення труни, бо їй запропонували кортеж у військовому комісаріаті, це коштує 144 гривні. Могилу ми теж не копали, бо бригада не виїжджає за межі міста.

Кошти виділяють лише на акт виконаних робіт.

Що потрібно

Для оформлення безплатного поховання подають заяву до ритуальної служби або сільському голові. Треба також копії документа, що посвідчує особу померлого, свідоцтва про смерть, виданого органами РАЦСу, копію посвідчення, яке засвідчувало б статус учасника бойових дій Великої Вітчизняної війни й довідку із військкомату про участь у бойових діях.

Зараз ви читаєте новину «Ветеранів війни ховають за рахунок держави». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути