Ексклюзиви
четвер, 20 березня 2008 15:54

Ветеранам війни мають видавати щорічну допомогу

"Моя бабуся Євгенія Василівна Десятниченко — інвалід ВВВ ІІ групи. Закон України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" передбачає виплату щорічної разової допомоги у розмірі трьох мінімальних пенсій. Їх мають видавати до 5 травня. Ми подали позов до управління праці та соцзахисту населення — хочемо стягнути ці гроші. І ось тут виникає багато запитань, відповідей на які ми ніде не отримали. Якщо цей закон був прийнятий урядом, то чому ці гроші не виплачувалися? Якщо виграємо суд, куди звертатися далі? Хто й коли буде виплачувати гроші. Пенсійний фонд і соцзабез в один голос заявляють, що коштів у них немає. Кажуть, що і закону немає, і нічого ми не доб"ємося.

Напишіть, чи маємо ми право на ці виплати і як їх отримати. Пенсіонери йдуть до районного суду з надією, що може хоч цього разу їх не обдурять".

Від імені ветеранів, інвалідів і дітей війни міста Ічня Чернігівської області написала Олена Бєлінська.

— З 1993 року діє закон про виплати ветеранам щорічної разової грошової допомоги до 5 травня, на честь Дня Перемоги, — пояснює столична юристка Галина Слободенюк, 29 років. — Але в останні роки людям виплачують не всю суму, а тільки незначну частину. Це зухвале порушення. Держава не має права зменшувати виплати. Тому суд має прийняти рішення на користь ветерана і стягнути ці гроші з відповідача.

Інваліду ІІ групи ВВВ за законом мають заплатити вісім мінімальних пенсій. З квітня 2007 року мінімальна пенсія за віком — 410 грн. Разом виходить 3280 грн.

Рішення суду обов"язково має бути виконано — не цього року, то наступного. Інакше дії чиновників вважатимуться кримінальним злочином, і цим питанням займатиметься прокуратура. Такі справи об"єднають і врешті примусять управління праці або міську раду виплатити гроші. Із 10 тисяч подібних позовів вісім тисяч визнають на користь ветеранів.

— Стаття 22 Конституції України — незмінна. Тому гроші треба видавати. Тобто люди звертаються до суду на законних підставах, — говорить Галина Слободенюк. — Усі ветерани війни мають право на такі виплати. При собі треба мати документ, що підтверджує цей статус. Щоб виграти справу, треба скласти обґрунтовану позовну заяву. Варто звернутися до юриста, який має досвід у такому ділі.

— Цю проблему можна розв"язати тільки на рівні держави, — пояснює Ольга Кучерява, 33 роки, начальник відділу персоніфікованого обліку при Управлінні праці та соціального захисту населення в Чернігівській області. — Держава має визначити джерела фінансування — звідки взяти ті кошти. Суди справді приймають рішення на користь громадян. Але ми їх оскаржуємо, бо в нас немає грошей.

Що написати в позовній заяві

Столичний юрист Галина Слободенюк радить ветеранам, щоб виграти суд, у позовній заяві обов"язково вказати такі норми закону:
"Відповідно до закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" до 5 травня мають надаватися разові грошові виплати в розмірах, встановлених законом. Стаття 2 цього Закону визначає, що права та пільги для ветеранів війни і членів їх сімей, раніше встановлені законодавством України і законодавством колишнього Союзу РСР, не можуть бути скасовані без їх рівноцінної заміни. Пункт 3 цієї статті зазначає, що нормативні акти органів державної влади та органів місцевого самоврядування, які обмежують права і пільги ветеранів війни, передбачені цим Законом, є недійсними. Тому суд має прийняти рішення, щоб стягнути гроші з відповідача — органу праці та соціального захисту населення.
Існує й рішення Конституційного суду від 9 липня 2007 року N6-рп/2007 у справі за конституційним поданням 46 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України положень статей 29, 36, частини другої статті 56, частини другої статті 62, частини першої статті 66, пунктів 7, 9, 12, 13, 14, 23, 29, 30, 39, 41, 43, 44, 45, 46 статті 71, статей 98, 101, 103, 111 Закону України "Про Державний бюджет України на 2007 рік" (справа про соціальні гарантії громадян). У рішенні наголошується, що положення Закону України про державний бюджет України за 2007 рік, які обмежують виплати щорічних разових грошових допомог відповідно до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" визнали такими, що не відповідають Конституції України — неконституційними".

Зараз ви читаєте новину «Ветеранам війни мають видавати щорічну допомогу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути