Ексклюзиви
середа, 15 жовтня 2008 15:38

Вадим Шарапа об"їхав країну велосипедом

Автор: фото: Світлана СЕКЕРА
  Вадим Шарапа із міста Новгород-Сіверський на Чернігівщині їздить голландським велосипедом ”джайнт” за 600 доларів
Вадим Шарапа із міста Новгород-Сіверський на Чернігівщині їздить голландським велосипедом ”джайнт” за 600 доларів

40-річний реалізатор на ринку Вадим Шарапа з міста Новгород-Сіверський на Чернігівщині кожного літа подорожує велосипедом.

— Велотуризмом заразився у 2003-му, — розповідає русявий чоловік. — Приїхав у Харків до тещі, сходив на велоринок. І не втерпів — купив спортивного вєліка харківського виробництва за 400 гривень. Приїхав на ньому до Новгорода-Сіверського. А це 400 кілометрів.

Шарапа об"їздив усі області, окрім Волинської й Одеської. У червні повернувся з Казані — їздив до Олексія Славгородського, із яким служив на протичовновому кораблі на Північному флоті:

— Крутив педалі 24 дні, проїхав 2830 кілометрів. Із Олексієм не бачилися 19 років. Він в останню мить не втерпів чекати — виїхав назустріч за 16 кілометрів. Узяв із собою пляшку віскі 12-річної витримки.

Каже, до подорожі готувався рік. Їздив голландським велосипедом "джайнт", купив його за $600.

 — Велотуристи поділяються на "архарів", які їздять гірськими дорогами на найдорожчій техніці. Й "піжонів" на легких велосипедах, які ночують у мотелях. Я належу до "коней" — у рюкзак кладу намет, спальник, килимок, газовий примус, армійський казанок, трохи одягу і ремкомплект для велосипеда. На їжу в день трачу не більше шести доларів. Обласні центри проїжджаю вдень, о шостій вечора стаю на ночівлю. Ночую подалі від поселень, обов"язково біля води, щоби постіратися, помитися. Коли їхав Мордовією, п"ять днів лупив дощ. Ночував тоді на заправках і по людях. Пускають охоче. Дехто цікавився, чи в мене все гаразд із головою. Друг із Шостки (місто у Сумській області. — "ГПУ") попросив заїхати на могилку його бойового товариша у Татарстані. Так я дав гак у 70 кілометрів, відшукав те село, могилку і передав сигаретку від Олега. Поклав на горбик мобілку, щоби сказав кілька слів товаришу по службі.

Дехто цікавився, чи в мене все гаразд із головою

У Нижньому Новгороді Вадим обідав у ресторані "Плакучая ива".

— Його господар — фанат фільму "Діамантова рука". Там під склом зберігають плавки Андрія Миронова, в яких актор був на знімальному майданчику. І піджак, який Анатолій Папанов забув на зйомках. Коронні фрази героїв фільму написані на кожному кроці. Я собі дозволив там чашечку кави випити, виклав 95 рублів. 18 гривень на наші.

Розповідає, що якось до смерті перелякався на ночівлі у республіці Чувашія.

— Зупинився біля покинутої кав"ярні. Уночі з лісу раптом вилазить щось волохате — і прямо до мене! Я дивлюся, а то зарослий, наче ведмідь, чолов"яга років 50. Під два метри ростом. Дитячим голоском просить: "Хлєбушка!" Залізну кружку з кип"ятком схопив голими руками. Нюхав хвилин п"ять, потім зрадів: "Чай, чай!" Розказав мені, що його лоханули з квартирою, бомжує років п"ять. Вирив собі землянку. На господарстві має молоток і сокиру, збирає на трасі піддони. Хвилин 15 посидів, зігрівся і пішов.

Додому Шарапа привіз десять тюбетейок і невеличкі сувеніри дружині Наталії, 12-річному сину Олександрові та доньці Світлані, 2 роки.

— Моя Наталя розуміє, що "хронік" має право на "санаторне-курортне лікування", — сміється. — Із нею двічі на день тримали зв"язок по телефону. Щоби не ображалася на мене, щороку вожу сім"ю по Карпатах.

1968, 23 січня — Вадим Шарапа народився в Новгороді-Сіверському на Чернігівщині

1987 — закінчив медичне училище, служив начальником медслужби на військовому кораблі

1995 — одружився з харків"янкою Наталією

1996 — народився син Олександр

2003 — купив першого велосипеда, повернувся ним із Харкова до Новгорода-Сіверського

2006 — народилася донька Світлана

2008 — подорожував велосипедом до Казані і назад (2830 км)

Зараз ви читаєте новину «Вадим Шарапа об"їхав країну велосипедом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути