вівторок, 23 січня 2018 05:46

Юстина Сороцька співала перед смертю

Автор: WWW.0342.ua
  Юстина Сороцька була зв’язковою УПА. Її арештували після доносу сусіда. Засудили до 10 років таборів
Юстина Сороцька була зв’язковою УПА. Її арештували після доносу сусіда. Засудили до 10 років таборів

— В останні хвилини життя мама встигла сказати, що любить нас, і проспівала пісню "Боже великий, єдиний, нам Україну храни", — каже 59-річна Ірина Гордійчук із села Пнів Надвірнянського району на Івано-­Франківщині. 16 січня вона поховала свою матір Юстину Сороцьку, 90 років.

Жінка була зв'язковою УПА. Мала псевдо "Бистриця". Її арештували 1945-го після доносу сусіда. Засудили до 10 років таборів. Покарання відбувала у Воркуті.

— Мати була дуже швидка, тому й отримала таке псевдо, — розповідає Ірина. — Знала в лісі всі стежки, водила ними упівців. Після арешту її страшно катували. Розказувала: "Коли били, спочатку було боляче. А потім тіло заніміло і я вже більше нічого не відчувала". Маму кинули до мертвих — думали, що нежива. Прийшла до тями, коли щур почав гризти їй обличчя. Сусід-сексот, який її здав, хотів дати води. Та вона відмовилася. Сказала, з його рук не питиме. Була вперта.

Юстину Сороцьку поховали на старому сільському кладовищі біля чоловіка й сина під звуки трембіти. У неї залишилися донька Ірина, п'ятеро онуків і шестеро правнуків.

— Під час катувань мамі відбили печінку. Відтоді мала з нею проблеми, — каже донька. — А дев'ять років тому вона впала. Сама підвестися з ліжка не могла.

Зараз ви читаєте новину «Юстина Сороцька співала перед смертю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути