Ексклюзиви
четвер, 17 квітня 2008 18:37

У Миколи Назарчука згоріли два телевізори і холодильник

Автор: фото: Надія САВЧУК
  Житель села Шевченкове Броварського району Київщини Микола Назарчук (праворуч) та його сусід Олексій Сахно скаржаться, що на їхній вулиці напруга в мережі — 200 Ват. Через це горить техніка
Житель села Шевченкове Броварського району Київщини Микола Назарчук (праворуч) та його сусід Олексій Сахно скаржаться, що на їхній вулиці напруга в мережі — 200 Ват. Через це горить техніка

"Куди тільки не зверталися: в сільську раду, до депутатів, в районну електромережу, райдержадміністрацію… Як тільки настає вечір, електроенергія падає, не можна ввімкнути телевізор, лампочка ледь жевріє. Все це триває три роки. Три роки мук", — пише Олексій Сахно, який живе на вулиці Молодіжній у селі Шевченковому Броварського району на Київщині.

Жителі Шевченкового кажуть, що дерев"яним стовпам, по яких іде електромережа, вже понад 20 років. До частини будинків світло йде по чотирьох проводах, а до решти — по двох. Їх колись обрізали й не відновили. Але найбільше люди нарікають на гуртожиток, де живуть наймані працівники приватної фірми "Полісся". Компанія має в сусідньому селі Тарасівка завод напівфабрикатів. Її власники викупили дитячий табір "Юність" і облаштували там житло для працівників. Вони, на думку селян, вмикають потужні саморобні обігрівачі. Через це в мережі падає напруга.

— Там був колись лагер. Тепер найманці живуть. Їх 800 душ — армяни, молдавани, не наші, — каже Ольга Фурман, яка живе на Молодіжній. — Вони світло беруть, бо в них немає газового отоплєнія. А в моїй хаті таке світло ввечері, що діти комп"ютер включити не можуть. Телевізор ше якось робить, холодільнік то так —  включився-виключився. До сільського голови ходили вже 150 раз. Каждий живе для себе, налоги плотимо всі, а щоб якогось рішення прийняти...

Жінка розповідає, що їхньою вулицею колись опікувався колгосп. Коли підприємство розвалилося, електромережа начебто в повітрі зависла — ніхто не взяв її на баланс. Дерев"яні стовпи почали замінювати на залізобетонні. Але поставили тільки частину.

— Десять хат у нас обслуговуються на двох проводах. Далі все нормально — чотири провода, а сюда два. Отєто с шесті вечора до дев"яті світло погане. Ну шо вам сказать, просто іздівательство і всьо, — Олексій Сахно, що написав до редакції, витирає сльози рукою. — Ілліч, ідіть сюда, — гукає до сусіда. — От в нього згорів холодільнік, два телевізора. У мене колонка — а вона стоїть понад тищу.

Сусід Микола Назарчук долучається до розмови зі свого двору. Розказує, що їздив в РЕС місяць тому.

— Мені кажуть: у нас чотири тисячі заявлєній! А я питаю — ви їх шо — складіруєте чи в музей здасте? Сказали, приїдемо в п"ятницю. Так їх і не було.

Телевізор ше якось робить, а холодільнік то так — включився-виключився

Жителі вулиці півтора року тому збирали підписи з проханням вирішити їхню проблему. Передали їх сільському голові. Але справа так і не зрушила з місця.

Сільський голова Влас Дяченко, 42 роки, на диктофон коментувати ситуацію відмовляється. Затуляє собі рота. Рухами показує, що, доки не вимкну записуючий пристрій, він не вимовить ні слова.

— Там вулиця майже один кілометр, — розповідає згодом. — Потрібно 25 стовпів. Усього треба десь 60 тисяч гривень.

Дяченко пояснює, що нині лінія на балансі товариства "Бобринське", яке утворилося на базі колишнього колгоспу. Воно не передало мережу в РЕС. А сільська рада не має права вкладати державні кошти в приватну структуру.

Директор товариства "Бобринське" Станіслав Малюга це заперечує:

— Лінія електропередач вже 12 років передана до РЕСу. Це сільський голова не знає. Наше товариство створене у 2000 році. Ми тоді не брали на себе зобов"язань.

Хто має вирішити проблему жителів вулиці Молодіжної, "ГПУ" запитала Київобленерго. Ігор Карпенко, начальник експлуатаційної дільниці Броварського районного підрозділу "А.Е.С. Київобленерго" каже, що торік у Шевченковому відремонтували частину електромереж. Залишилася Молодіжна.

— Люди купують усе більше техніки. Мережі, побудовані 60 років тому, не розраховані на таку потужність. Старі лінії потребують реконструкції або повної заміни. Одночасно взятися за таку масштабну роботу неможливо. Капітальний ремонт вулиці Молодіжної у Шевченковому заплановано на травень-червень цього року. Плануємо встановити бетонні опори та нову лінію, що витримуватиме більші навантаження. А до поселення-гуртожитку поблизу Шевченкового підведена окрема лінія. Тому їхні електроустановки не впливають на напругу в будинках селян, — каже Карпенко.

Зараз ви читаєте новину «У Миколи Назарчука згоріли два телевізори і холодильник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути