четвер, 18 жовтня 2007 18:29

У космосі українці найбільше хотілося супу

Автор: фото: Наталя МАКОГОН
  Гайдемарі Стефанишин-Пайпер (ліворуч) у Києві в бурштиновій кімнаті на території Софіївського собору разом із керівницею Всесвітньої організації жінок ”Живі голоси” Мелані Вервір (праворуч)
Гайдемарі Стефанишин-Пайпер (ліворуч) у Києві в бурштиновій кімнаті на території Софіївського собору разом із керівницею Всесвітньої організації жінок ”Живі голоси” Мелані Вервір (праворуч)

44-річна американська астронавтка Гайдемарі Стефанишин-Пайпер на чотири дні прилетіла до України. Найвпливовіші жінки світу з"їхалися до Києва на євразійський саміт "Живі голоси". Раду директорів цієї організації очолює Мелані Вервір — екс-помічниця президента США Білла Клінтона. Дідусь та бабуся Мелані теж з України.

Пайпер удруге в Україні. 29 січня вона приїздила до Києва на запрошення зятя екс-президента Кучми бізнесмена Віктора Пінчука. Тоді астронавтка провідала двоюрідних братів та сестер, які живуть у селах Новий Яричів та Якимів на Львівщині. Їх у неї — 15.

Цього разу Гайдемарі оселилася в 5-зірковому готелі "Хайят" у центрі столиці. Вона побувала в Софіївському соборі, Києво-Печерській лаврі, на виставці "Рефлексії" в арт-центрі Пінчука.

Розмовляємо в ресторані готелю. Хайді у світлому костюмі. Брюки із завищеною талією. Коричнева сумочка через плече звисає до колін. Волосся заплетене в косичку та зібране в ґульку.

— Хай! — вітається астронавтка й просить називати її Хайді. Замовляє в офіціанта негазовану воду.

Каже, що цього разу не мала часу з"їздити до родини на Львівщину.

— Я була там на початку року. Здивувалася, як багато у мене тут родичів, — білозубо сміється Пайфер і наливає повну склянку води.

Розповідає про чотирьох братів, що живуть в Америці та Німеччині.

— Найстарший, Михайло, щойно вийшов із військової служби. Нині працює в поліції Каліфорнії. Молодший Іван живе близько до мами в Мінесоті, він механік. Ерик служить у війську в Німеччині, пару разів був у Іраку. Найменший брат — механік, живе в Мінесоті. Мамі вже 72, — повагавшись, називає Хайді вік своєї матері Адельгейди. — Вона живе в Мінесоті. А я з сином і чоловіком — у Х"юстоні.

Усі речі причеплені до стін

Батько Гайдемарі Михайло — уродженець села Якимів Кам"янка-Буського району на Львівщині — помер 15 років тому. На його честь Хайді назвала сина Майклом. Йому 17 років.

У космос Хайді Стефанишин літала у вересні 2006-го на шатлі "Атлантіс". На борту провела 12 днів.

— Михайло нервував, та летіли не відмовляв, — розповідає астронавтка. — Як був маленьким, щороку просив, аби я прийшла до класу та розповіла дітям про астронавтів. Але просив не казати дітям, чия я мама. Я прийшла до класу, вчителька представила мене як матір Майкла. То син як сидів під стіною, — закриває Хайді очі й відкидає голову назад, — о, май год, — переходить на англійську, — так і відкинувся назад.

У Х"юстоні Пайпери мають власний будинок. Чоловік Хайді Глен працює інженером у НАСА. Він 24 роки служив у військово-морському флоті США.

Разом із Хайді літало п"ятеро асторнавтів-чоловіків. Запитую, чи не ревнував Глен до екіпажу.

— О-о-о, — протягує вона, — ті чоловіки були мені як брати. Глен теж хотів би летіти. Та потім сказав, що в сім"ї одного астронавта вистачить. Я йому казала, щоб писав до НАСА і пропонував себе в астронавти.

Гайдемарі зізнається, що не хотіла бути космонавткою.

— Моя мама — з Німеччини, ми кілька разів літали до її рідних сестер. Пам"ятаю, в 9 років сиділа в аеропорту Чикаго й дивилася на літаки. Мріяла стати пілотом, але підвів поганий зір. Коли проходила тести на льотчика, мене забракувала комісія.

Гайдемарі закінчила Навчальний центр морського пірнання та рятування в Панама-Сіті у Флориді. Служила 10 років на флоті.

— Тоді почула, що НАСА набирають людей, аби будувати станцію в Космосі. Подала заявку. До польоту мене готували 5 років.

Вел, — щасливо всміхається Хайді. — То було інтересно. У космосі все літає. Усі речі причеплені до стін. Я сердилася, коли їла рис. Хотіла його набрати ложкою, а він летів, мусила ловити. Другий раз рису не замовлятиму. Найбільше на орбіті хотілося супу.

— А вдома готуєте? — цікавлюся.

— Як є вільний час, — відмахується астронавтка. — Любимо з чоловіком і сином занурюватися з аквалангом в океан, грати в теніс, кататися на роликах і ковзанах, слухати українську народну музику.

Цікавлюся, чи змогла б жити в Україні.

— Е-е-е, — тягне Хайді. — Тут інші порядки, мабуть, не хочу.

1963, 7 лютого — Гайдемарі Стефанишин-Пайпер народилася у США, місто Сент-Пол, штат Міннесота, в сім"ї українця Михайла Стефанишина та німкені Адельгейди
1980 — вступила до Массачусетського технологічного інституту
1985 — служба у військово-морських силах США
1996 — кандидат у астронавти
2003 — отримала звання командира військово-морських сил США
2006 — полетіла в космос на шатлі "Атлантіс"
Одружена з Ґленом Пайпером. Обвінчалися в Українській православній церкві. Має 18-річного сина Михайла

Зараз ви читаєте новину «У космосі українці найбільше хотілося супу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути