Ексклюзиви
пʼятниця, 18 січня 2019 05:16

"Тарілки чорні, в хаті ніхто не роззувається"

Автор: Світлана Пенкаля
  Антоніна Бондар з онуком Артемом сидить вдома у волонтера Світлани Пенкалі. До неї прийшли колядувати. Живуть у двокімнатній квартирі  з десятьма родичами
Антоніна Бондар з онуком Артемом сидить вдома у волонтера Світлани Пенкалі. До неї прийшли колядувати. Живуть у двокімнатній квартирі з десятьма родичами

— Діти їдять гірше, ніж собаки й коти. Мати на контакт взагалі не йде, — розповідає волонтерка 38-річна Світлана Пенкаля з Луцька. 7 січня зупинила біля свого дому 6-річного Артема і його бабу Антоніну Бондар. Ті ходили колядувати. Виявилося, сім'я живе в поганих умовах, дитина — брудна й голодна.

Родина Артема мешкає у двокімнатній квартирі неподалік центру Луцька.

— На Різдво ввечері була вдома. З кухні побачила бабцю з хлопчиком. Ішли вулицею. За хвилину почула її крик. Вибігла надвір. Хлопчик плакав. Баба змушувала його колядувати, хоч дитина втомилася, — продовжує Світлана. — Артем був весь мокрий. Осіння куртка — на кілька розмірів більша. Навіть спіднього не мав. Дала йому теплі штани, кофту, вирізала устілки у взуття. Взяла у своєї дитини колготи і рукавички. Поки переодягала Артема, розпитувала бабу.

Каже, дитина колядує, бо на телефон збирає. Дала їм гроші, попросила йти додому. Але пізніше дізналася, що вони і далі ходили.

Світлана Пенкаля про випадок написала у соцмережі. Наступного дня з волонтерами поїхала до Артема додому.

— Всього там 12 людей, ще й дві собаки з котом. В одній кімнаті живуть Артем, його брат 10-річний Дмитро, 11-місячна сестра, мати Оксана і її співмешканець. Місця мало, ще й коляска стоїть. В другій кімнаті сплять баба з дідом. Там же — брат Оксани з жінкою і трьома дітьми. На кухні жахлива антисанітарія. Тарілки чорні, всюди неприбрано. В хаті ніхто не роззувається.

Волонтери купили для дітей продукти. Однак вони нічого не взяли. Запитала Оксану, чим вона годує малу доньку. Та тільки агресивно відмахнулася. Запропонували орендувати для Оксани і дітей квартиру. Відмовилась.

В Артема і Дмитра є батько. З Оксаною Бондар він розлучився після народження другого сина.

— Брат живе в Луцьку, вдруге женився. Живе в гуртожитку, тому забрати синів не має куди, — каже тітка Артема 43-річна Валентина Миколаївна із селища Голоби Ковельського району Волинської області. — З Оксаною ми не спілкувалися, вдома у неї не була до цього. Вперше провідала 8 січня. Побачила, що племінники живуть гірше, ніж цигани.

Хотіла хлопчиків забрати, але мати не дала. Раніше Діму брали до себе в село кілька разів. То дитина наїстись не могла в бабусі. Казав, що вдома погано годують.

До Бондарів навідалася служба у справах дітей. Оксані Бондар загрожує позбавлення батьківських прав.

— Коли була в них удома, то діти лише плакали. Їхати зі мною відмовлялися, — про­довжу­є Валентина Миколаївна. — Сусіди розповіли, що хлопців дід змушує допомагати порпатись у смітниках. Збирають скло, макулатуру і здають. У квартирі ванної немає, лише кран на кухні. Туалет — на вулиці. Миються по тих же сусідах. Добре, що Оксана не п'є сильно, але алкоголь у тому домі не рідкість. Дід мені кричав, коли була там, чого не привезла горілки. Після того ще погрожували побити, що дітей думала забрати.

Зараз ви читаєте новину «"Тарілки чорні, в хаті ніхто не роззувається"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути