четвер, 09 липня 2020 05:45

Тамара Криштальська пережила чоловіка на п'ять років

Автор: Марта Гавришко
  Тамара Криштальська з Горохова на Волині 10 років відбула в радянських таборах. Після звільнення працювала бухгалтером. Поховала сина і чоловіка
Тамара Криштальська з Горохова на Волині 10 років відбула в радянських таборах. Після звільнення працювала бухгалтером. Поховала сина і чоловіка

У Горохові на Волині поховали колишню зв'язкову Української повстанської армії Тамару КРИШТАЛЬСЬКУ. Мала хворе серце. Померла у 94 роки.

— Тамара відчувала, що скоро помре. Останнім часом говорила: "Коли вже Бог мене до себе забере? Хочу зустрітися з чоловіком і сином", — говорить знайома Валентина ­Пученко, 62 роки. — Вона мала складне життя. Та завжди залишалася позитивною.

Тамара Криштальська народилася в селі Милятин Іваничівського району на Волині. До лав Української повстанської армії вступила 16-річною. Мала псевдо "Мотря". Її арештували 1945-го.

— Мене здала однокласниця Марійка. Розказала НКВДистам, що я пов'язана з упівцями. Вони затримали й відвезли в Луцьку тюрму, — розповідала Тамара Криштальська. — Вдень слідчий був добрий, а після півночі ставав садистом. На допитах по кілька годин били кулаками по голові, батогами — по спині, катували струмом, що все тіло трясло. Мама на побаченні мене не впізнала, бо я вся синя була. В камері жили 25 дівчат. Лягали валетом, бо місця не було. Матраців не давали. Спали на ряднах, що рідні передавали. Коли на тиждень кинули в камеру-одиночку, щури, як кабанчики, бігали по мені.

Засудили до 15 років каторги і п'яти — позбавлення громадянських прав. Покарання відбувала у Воркуті. Після звільнення переїхала до Кривого Рогу Дніпропетровської області. Працювала бухгалтером.

З 2011-го жила в Горохові з племінницею та її родиною. Чоловіка ­поховала 2015 року. Єдиний син Валерій помер 1996-го від раку.

Зараз ви читаєте новину «Тамара Криштальська пережила чоловіка на п'ять років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути