пʼятниця, 31 травня 2019 06:25

Студенти-медики складатимуть американські тести

Цьогоріч випускники і студенти-третьокурсники медичного фаху складатимуть у межах Єдиного державного кваліфікаційного іспиту додатковий компонент. Це міжнародний іспит "Айфом" і екзамен з англійської професійного спрямування.

— Є український кваліфікаційний іспит "КРОК". "Айфом" схожий за форматом, однак не за подачею. Обидва мають тестовий формат — від п'яти до восьми варіантів відповідей, із яких треба обрати одну, — говорить 30-річний Святослав Лінников, асистент кафедри соціальної медицини, громадського здоров'я і медичного права Одеського Національного медичного університету. — Наприклад, питання у "КРОК" звучатиме так: "У чоловіка підвищений рівень гормонів, про що це може свідчити?" Варіанти відповідей — головний біль, запаморочення, інфаркт міокарда і пухлина яєчок. Схоже питання у "Айфом" виглядатиме інакше: "Чоловік випадково справив потребу на тест своєї жінки і результат був позитивний. Ким працює цей чоловік?". Студент одразу ж усвідомлює, що це пухлина яєчок. І йому потрібно зрозуміти, що чоловік працює не машиністом чи менеджером в офісі, а на хімічному заводі з несприятливими умовами.

"Айфом" розробили у США. Він добровільний на медичних факультетах багатьох країн.

— Завдяки результатам "Айфом" можна оцінити рівень знань українських студентів порівняно зі студентами Німеччини, Ізраїлю чи США, — говорить спеціаліст. — На противагу "КРОКУ", тести якого студенти зазвичай заучують, адже більшість питань повторюються щороку, завдання "Айфом" ніде не можна знайти, навіть за попередні роки. Нові тести розраховані більше на логіку. Вони значно ґрунтовніші та описують цілі історії.

Міністерство охорони здоров'я останніми роками дає свободу вузам щодо програми, за якою студенти навчатимуться. Є рекомендовані підручники, однак вони не обов'язкові.

— Студенти мають право узгоджувати з університетами і обирати книги. Як результат, можна підібрати таку програму, яка ще з першого курсу готуватиме студентів-­медиків до тесту "Айфом". Так, в Ужгородському національному університеті, медичний факультет взяв програму швейцарських університетів і "підганяє" її під українську тематику, від годин навчання до тем, — каже Свято­слав Лінников.

Студенти-медики занепокоєні такими змінами. Третьокурсники Тернопільського медуніверситету записали ролик, у якому виступили проти складання міжнародного іспиту.

Заявляють, що він не відповідає програмам, за якими навчалися три роки. Найбільше їх обурює, що якщо не складуть новий тест, то виключать з університету.

Cтудент матиме право перескласти кожен з іспитів по одному разу. Якщо ж не складе хоча б один з них, його відрахують з вузу. Найближчий міжнародний іспит пройде 25 червня для студентів третього курсу спеціальності "

Зараз ви читаєте новину «Студенти-медики складатимуть американські тести». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути