Ексклюзиви
пʼятниця, 28 листопада 2008 17:08

Стіни квартири Ірини Єсиненко покриті цвіллю

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Киянка Ірина Єсиненко з матір’ю та донькою живуть у квартирі, непридатній для проживання. Двадцять років поспіль стіни вкриває цвіль. Жінка намагається отримати нове житло через суд
Киянка Ірина Єсиненко з матір’ю та донькою живуть у квартирі, непридатній для проживання. Двадцять років поспіль стіни вкриває цвіль. Жінка намагається отримати нове житло через суд

38-річна киянка Ірина Єсиненко майже 20 років живе в квартирі, стіни якої покриті цвіллю. Оболонська райдержадміністрація нового помешкання не дає. Із 1995-го жінка стоїть у черзі на нове житло як мати-одиначка. У списку вона 231.

Єсиненко живе у квартирі з матір"ю та донькою. Хворіє на епілепсію, в її матері Катерини Карпівни, 57 років, цироз печінки. 13-річна донька три роки тому пробула місяць у комі.

— Не роззувайтеся, у нас тут таке робиться, — просить Ірина Єсиненко у дверях.

Підлога прогнила, у ній дірки. На боковій стіні, під якою стоїть диван, штукатурка оббита до цегли. На стелі цвіль. Повітря в кімнаті тяжке.

— Ось, чорне на цеглі — це цвіль. Вона вже в"їлася усередину, — показує жінка цеглину над ліжком. — Ми раніше клеїли шпалери, зараз уже немає на що чіпляти.

У червні до квартири Єсиненко приїздили із санепідемстанції. Визначили вологість — 72%. Жити в приміщенні не можна за показника 35%.

— Нам люди порадили поставити сіль у тарілці, — Ірина проводить рукою по іржавій трубі у ванній. Із долоні капає на долівку. — То за дві доби набралося півмиски води.

Люди порадили поставити сіль у тарілці

Жінка розкладає на підлозі квитанції, які виписали лікарі "швидкої". Папірців понад 40.

— Бувало, що "швидка" приїздила до дев"яти разів за день. На одній квитанції по два рази записували виклики, — Ірина показує безстрокове посвідчення інваліда ІІ групи. — Мені з моєю хворобою навіть в одній кімнаті жити не можна із сім"єю. Про це чітко сказано в Житловому кодексі. А я сплю з дитиною в одному ліжку. Усі гроші йдуть на ліки. Заходила до нас біоенергетик. Сказала, що ми спимо на могилах. Тут колись було кладовище — звідси всі наші біди.

Єсиненко подавала до суду. 13 грудня 2007 року виграла справу. Оболонський суд присудив надати їй квартиру без черги. Та районний виконавчий комітет оскаржив це рішення в Апеляційному суді. Його суддя 22 травня 2008-го відхилив ухвалу Оболонського суду — із запізненням на 55 днів. Після цього Ірина звернулася до Верховного суду. Але й тут винесли рішення не на її користь.

— Тепер ходитиму по посольствах, — ділиться планами жінка. На дивані розклала дві папки з заявами, скаргами й відповідями, які отримала від чиновників. Зараз готує з юристами заяву у Страсбург про порушення конституційних прав.

— Судді Апеляційного та Верховного судів учинили порушення житлового та процесуального законодавства, — каже 25-річна юрист Юлія Дубовик, голова координаційної ради Громадської організації об"єднання "Успішна справа". — З хворобою, як у Ірини Єсиненко, людина потребує окремого приміщення. Тим паче, її донька та мама теж хворі. Районна адміністрація повинна видати квартиру без черги, з окремою кімнатою для жінки. Жінка пройшла всі судові інстанції в Україні й має право звернутися до Європейського суду із прав людини по грошову компенсацію від держави.

Зараз ви читаєте новину «Стіни квартири Ірини Єсиненко покриті цвіллю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути