вівторок, 21 травня 2019 05:45

Софія Золотопупова заспиртовує молюсків у банках

Автор: Фото надане Софією Золотопуповою
  Одинадцятикласники Софія Золотопупова з Луцька та Данило Коноваленко з Києва взяли участь у міжнародній олімпіаді з екології у Кенії. Обоє виграли золоті медалі
Одинадцятикласники Софія Золотопупова з Луцька та Данило Коноваленко з Києва взяли участь у міжнародній олімпіаді з екології у Кенії. Обоє виграли золоті медалі

18-річна Софія ЗОЛОТО­ПУ­ПО­ВА з Луцька отримала золоту медаль на міжнародній олімпіаді з екології в Кенії. Представила проект "Ценотичні зв'язки трематодів і молюсків у водоймах Волинської області". За перемогу змагалися 550 учнів із різних країн світу.

— Ідея досліджувати молюски виникла роки два тому, — розповідає Софія Золотопупова. — Коли прогулювалася парком, у водоймі плавали качки. Вони щось їли і пили воду. Задумалася, чи є загроза для людей, домашніх тварин і птиці через воду заразитися трематодами — пласкими червами, що частину життя проводять у молюсках. Мені треба було дослідити певну кількість останніх, щоб вивести формулу ризику зараження.

Молюсків завбільшки 4 мм – 5 см дівчина ловила сачком і руками. Досліди над ними проводила в лабораторії Східно-Європейського національного університету в Луцьку.

— Робила це під керівництвом учительки біології Галини Ягенської і завкафедрою зоології Катериною Сухомлін, — продовжує. — Щоб дослідити печінку молюсків, відщипувала її пінцетом на голку. А потім під мікроскопом розглядала, чи є там паразити. Робила таблиці й виводила формули ризику зараження і безпечності певної водойми. Створила карту, на якій позначили небезпечні водойми.

Зі своїм дослідженням у березні школярка перемогла на Всеукраїнській олімпіаді.

— У журі були 26 професорів і науковців із різних вузів. За два дні я виступила 11 разів — відповідала на запитання. Переміг ще одинадцятикласник Данило Коноваленко з Києва з проектом "Утилізація та переробка шин кріоакустичним методом". Нам сказали: "Ну, все, 10 квітня ви їдете на міжнародну олімпіаду. Перекладайте роботи і переробляйте постери. У вас немає часу, але ми у вас віримо". Найскладніше було оволодіти термінологією. Та я справилася.

Міжнародна олімпіада з екології відбувалася в кенійському Найробі.

— Під час перельоту на мій багаж в аеропорту "Бориспіль" не наклеїли штрихкод із номером рейсу. І чемодан на мій літак не потрапив. Заспокоїли, що його знайдуть і відправлять наступним літаком. Та в Кенії про мій багаж нічого не знали. Почала панікувати, бо в чемодані була колекція молюсків і потрібні додатки. Я весь день дзвонила в аеропорт у Найробі, а мама — у "Бориспіль". Після обіду їй на вайбер скинули фото чемодана. Відправили найближчим рейсом. На олімпіаду встигла.

Заспиртованих молюсків Софія зберігає дома в банках на балконі й антресолях.

— Одного разу мама закручувала варення і не вистачило банок, — говорить Софія Золотопупова. — Попросила тата сходити купити, а він: "Так на балконі повно. Тільки треба з них щось повиливати". Мама не дозволила: "Ні, ти що, там Софіїні молюски".

Перемога на міжнародній олімпіаді полегшує вступ до вузу. На ЗНО автоматом зараховується 200 балів із двох предметів. Я планую поступати в університет "Київський політехнічний інститут" на прикладну фізику.

174 моделі автомобілів, літаків і пам'яток архітектури зібрав із конструкторів одеський школяр 12-річний Євген Демента. Для цього використав 127 тис. дрібних деталей. Національний реєстр рекордів визнав його колекцію найбільшою в Україні.

Складати моделі з конструкторів хлопець почав у 4 роки. Раніше на одну витрачав кілька тижнів. Зараз може зібрати будь-яку максимум за 2 год. Євген Демента збирає документи, аби подати заявку до Книги рекордів Гіннеса.

Зараз ви читаєте новину «Софія Золотопупова заспиртовує молюсків у банках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути