Ексклюзиви
четвер, 31 травня 2007 17:39

Сина Олексія Довбні хрестив Віктор Ющенко

Директор кременчуцької школи N16 53-річний Олексій Довбня — однокласник президента Віктора Ющенка. Вони разом навчалися в школі с. Хоружівка Недригайлівського району на Сумщині. З 5-го по 10-й клас сиділи за однією партою. 1978-го Віктор Андрійович хрестив тоді однорічного сина Олексія Довбні Валентина.

У директорському кабінеті Олексія Васильовича висять два портрети Ющенка з родиною. Господар — у чорному костюмі в рубчик, при смугастій краватці.

— З 5-го по 8-й клас мати Ющенка Варвара Тимофіївна була нашою класною  керівничкою. Вона посадила нас із Віктором за одну парту, — згадує він. — І жили ми по сусідству: Ющенки на кутку Шкодівка, а ми — на Багачівці. Розділяв нас ставок Круподерен.

Каже, Ющенко любив уроки історії. Бувало, до дзвінка сперечався із учителем: один біля дошки, а другий — біля парти. Добре грав у футбол. За спортивність Віктора Андрійовича прозвали в школі Стрибок.

— Його мати Варвара Тимофіївна викладала математику, а батько Андрій Андрійович — англійську. Варвари Тимофіївни ми трохи боялися. На екзамени дарували їй сон-траву — вона любила ці квіти. Водила нас у ліс їх шукати. Андрій Андрійович часто розповідав про Освенцім. Згадував 1945-й — коли в"язні вже відчували, що їх визволять американці. Ющенко знайшов лист гуми, заліз із товаришем у якусь яму і накрився нею. Це перебивало запах псам-шукачам. Лежав у тій ямі кілька днів, доки не почув англійську мову.

Каже, якось Андрій Андрійович змусив Віктора з"їсти сигарету, бо побачив, що він курить. Після цього Віктор Ющенко більше не курив.

Правда, що Віктор Андрійович був закоханий у однокласницю Ганну Голуб, нині — вашу дружину?

— У якійсь газеті я таке читав, — іронічно посміхається Олексій Васильович. — Варвара Тимофіївна якось сказала: "Ганна подобалася Віктору. Він її уступив тобі". Це було у восьмому класі. Яка любов! Ми були сільські, забиті. Пізніше Віктор два роки зустрічався з Надею Короткою. Вона їздила в школу на велосипеді із сусідньої Кулішівки. Надя покинула його через Толіка Науменка, на рік старшого. За Толіка й вийшла заміж. Зараз вони живуть у Сумах.

Довбня додає, що сам закохався у Ганну, коли був студентом.

— Ганна вчилася в Чернівцях на філолога, а я — на теплофізика в Дніпропетровську. Після третього курсу приїхали в Хоружівку на канікули і чомусь сподобалися одне одному, — сміється. — Мене направили на Донеччину, в місто Красноармійськ. Я там працював на динасовому заводі (динас — вогнетривка цегла, з якої споруджують плавильні печі. — "ГПУ"). А Ганна викладала у школі російську мову.

1977-го в Довбнів народився син Валентин.

— Я прийшов у пологовий будинок після нічної зміни, о сьомій ранку, — згадує Олексій. — Прочитав у списках: "Довбня народила сина". Подумав, мабуть, іще спить, і теж пішов додому спати. Годині о 15-й приходжу, а вона плаче. Каже, до всіх прийшли, а до неї — ні.

За рік Віктор Ющенко і знайома Ганни по Чернівецькому університету Людмила Шведова потай хрестили сина Довбнів у церкві села Вільшана на Сумщині. З Віктором Андрійовичем куми бачаться щороку, в Хоружівці. А от Людмила, за словами Ганни, відтоді не озивається.

— 2004-го зустрілися з Віктором Андрійовичем у Кременчуці, — розповідає Ганна Довбня, 53 роки. — Я прибігла з роботи, не мала часу вмиться, тільки підпудрилася. Ющенко обняв мене, я притулилася до його чорного пальта, і вся пудра на ньому осталася.

1979-го родина Довбнів переїхала до Кременчука, бо Олексієві не сподобалося на Донеччині.

— Біля нашого будинку в Красноармійську серед білого дня застрелили перукаря, — пояснює жінка. — І в ямі раз побачили мертву людину.

За спортивність Ющенка прозвали Стрибок

Каже, на весілля їм подарували 5 тис. карбованців. За них купили однокімнатну квартиру в центрі Кременчука. А згодом виплатили двокімнатний кооператив. Якраз знецінилися гроші, й вони розрахувалися за два рази.

З першою дружиною президента ви знайомі?

— Світлана викладала українську мову в селі Улянівка Білопільського району. А Віктор після армії завідував там банком, — розповідає Олексій. — Потім вони в Київ виїхали, жили на Троєщині у трикімнатній квартирі. Ми гостювали в них кілька днів. Світлана ще казала: "Мені як читати вірш Тичини, краще молитву прочитати". Зараз Світлана десь під Києвом живе. Віктор спілкується з нею.

Катерину я теж знаю, — додає чоловік. — Якось зайшов до Варвари Тимофіївни. Заходить і Віктор. Він тоді був головою правління Нацбанку. За ним входить Катерина, тримає дитину на руках. Красива, аж у хаті посвітліло. Сіла тихо в кутку.

На зустрічах випускників буваєте?

— 2001-го, на 30-річчя, Ганна їздила, — згадує Олексій. — Варвара Тимофіївна приходила. Я не зміг. Віктора теж не було. Не приїхала і Надя Коротка. Однокласниці  сказали, що її чоловік не пустив. Боявся, що Віктор буде.


1954, 15 квітня — Олексій Довбня народився в с. Хоружівка Недригайлівського району на Сумщині
1968 — від інсульту помер батько Довбні Василь; хлопець залишився з матір"ю й молодшим на сім років братом Михайлом
1970 — прогуляли урок Андрія Ющенка, батька Віктора
1971 — Олексій вступив до Дніпропетровського університету на факультет теплофізики; Ющенко — до Тернопільського фінансово-економічного інституту; їхня однокласниця Ганна Голуб — на філологічний факультет Чернівецького університету
1976, 26 квітня — Олексій і Ганна одружилися; поїхали за направленням на Донеччину в м. Красноармійськ
1977, 13 березня — у них народився син Валентин
1978 — Ющенко хрестив сина Довбні
1979 — родина переїхали до Кременчука на Полтавщині
1985 — купили там двокімнатну квартиру
із 1991 — Олексій Васильович — директор кременчуцької школи N16

Зараз ви читаєте новину «Сина Олексія Довбні хрестив Віктор Ющенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути