Ексклюзиви
вівторок, 11 вересня 2018 05:51

"Сильно схудла. Їсти не могла. Тільки щось клала до рота, починала блювати"

— Перед першою хіміотерапією мама поголила мені голову. Спочатку було ніяково так з'являтися на людях. Але швидко перестала соромитися, — каже 16-річна Ольга ЧАБАНЮК із селища Криве Озеро на Миколаївщині. 2015-го в неї діагностували остеогенну саркому — рак колінного суглоба. За рік дівчина подолала хворобу.

З Ольгою Чабанюк зустрічаємося в Києві. Сюди вона приїхала на презентацію фотопроекту "Життя починається знов". У ньому взяли участь 14 підлітків, які перемогли онкологію.

— У дитинстві займалася бігом і художньою гімнастикою, — розповідає Ольга Чабанюк. — Якось сильно почало боліти коліно. Лікар виписав мазі, та вони не допомагали. Медики направили в обласну лікарню. Зробили МРТ і знайшли пухлину. Біопсія показала, що вона злоякісна. Не могла змиритися з тим, що в мене рак. Плакала кілька днів.

Ольга пройшла шість курсів хіміотерапії.

— На початку лікування зі мною регулярно працював психолог. Радив дивитися фільми про мою хворобу та читати книжки. Казав: "Із самого початку треба налаштуватися на позитивний фінал. Інакше ніякі медикаменти не допоможуть". Перші два курси хіміотерапії робили в області. Батьки заплатили 40 тисяч доларів. Гроші допомогли зібрати рідні, друзі та знайомі. Наступні процедури проходила безкоштовно — лікування оплачував благодійний фонд "Запорука".

За кілька місяців сильно схудла. Їсти не могла. Тільки щось клала до рота, починала блювати. Весь час лежала під крапельницею. Навіть у туалет із нею ходила. Коли було важко, грала на баяні. Освоїла його ще в дитинстві. Музика знімала нервове напруження.

Лікування не допомагало. Дівчині вирішили робити операцію.

— Пройшла успішно. Потім кілька тижнів розробляла ногу, заново вчилася ходити. Та згодом МРТ показала, що ракові пухлини залишилися. Мені знову призначили хіміотерапію. Пройшла ще вісім процедур. Навесні 2016-го лікар сказав, що рак вдалося побороти. Мене нарешті виписали додому.

Цього року Ольга закінчила школу.

— Ногу тепер бережу. Від бігу та гімнастики довелося відмовитися. Захопилася генетикою. Вивчатиму її в Польщі.

Зараз ви читаєте новину «"Сильно схудла. Їсти не могла. Тільки щось клала до рота, починала блювати"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути